Članovi Predsjedništva BiH u odvojenim sastancima sa Lajčakom

Članovi Predsjedništva BiH sastali se na marginama Antalijskog diplomatskog foruma sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčákom. Predsjedavajući predsjedništva Milorad Dodik sinoć je održao sastanak, dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović to uradili danas.

Komšić i Džaferović sa Lajčakom

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i dinamici provođenja reformi predviđenih u 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašen je značaj provođenja presuda Evropskog suda ljudska prava u nizu slučajeva kojima je naloženo otklanjanje diskriminacije po etničkom osnovu.

Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Džaferović su potcrtali da Evropska unija, unatoč pritiscima, treba ostati dosljedna u svojim principima u odnosu prema Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora je bila uspostava mehanizama odgovornosti koji bi onemogućili blokade i opstrukcije u radu vlasti.

Istaknuta je krucijalna važnost održanja kredibilne evropske perspektive za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.  

Razgovarano je o provođenju Sporazuma o zajedničkom tržištu potpisanog u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, a što bi osiguralo slobodan protok ljudi i robe u regiji.

Dodik i Lajčak

Dodik je tokom sinoćnjeg susreta sa Lajčakom istakao da je dijalog izabranih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini ključ uspjeha, a ne bilo kakav međunarodni intervencionizam.

On je naglasio da su mnogi unutrašnji dogovori u BiH uništeni međunarodnim intervencionizmom.

Lajčak, kao bivši visoki predstavnik i dobar poznavalac prilika u BiH, saglasio se sa Dodikom da je dijalog put za budućnost BiH i njenih konstitutivnih naroda i istakao da je to pravi način za rješavanje problema.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji na području zapadnog Balkana, kao i evropskom putu zemalja regiona.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: