Dodik: Srpski narod je nezadovoljan u BiH, izgubili smo Sarajevo, a Bošnjaci žele uništiti RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu kazao da je razgovarano o različitim pitanjima i problemima.

– Veoma smo zadovoljni razgovorima. Oni su za nas bili veoma uspješni. Zahvalni smo za podršku koja u kontinuitetu dolazi od predsjednika Vučića i njegovog tima i za razumijevanje za RS i status srpskog naroda, ne samo u RS-u nego i u FBiH – kazao je Dodik.

Kazao je da Srbija želi da podrži narod u RS-u, te je dodao da su veoma zadovoljni finalizacijom razgovora o obrazovnim temama i onim koje se odnose na obilježavanje historijskih događaja.

– Interes javnosti je vezan za ono što smo ranije rekli predsjedniku Vučiću, a i dostavili. Ja sam te teme inicirao. Želio sam da predsjednika i rukovodstvo Srbije upoznam sa stanjem vezanim za provođenjem Dejtonskog sporazuma. Naša politika je politika mira i mi tražimo da mir bude trajan, da bude stabilan. Naša politika nije rat, politika eskalacije koja bi dovela do rata, već politika mira, koji bi trebao osigurati stabilnost u regionu. Srbija treba i može da bude upoznata sa svim detaljima vezanim za provedbu tog Sporazuma – izjavio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da srpski narod u BiH nije zadovoljan situacijom u kojoj su “izgubili Sarajevo”.

– Ogromno materijalno bogatstvo smo tamo imali. Izgubili smo čiste srpske općine na prostoru FBIH. Bez obzira na gubitke koji su bolni za nas, treba da damo prednost miru i realizaciji Sporazuma. To uvijek nije bilo baš tako. Čitava jedna politika harange protiv RS-a je rezultat činjenica da bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu ostaje trajno motivirano da se degradira i uništi značaj RS-a do stvaranja prazne ljušture u kojoj neće biti nikakvog sadržaja i u kojoj će i Srbi i sami biti nezadovoljni time – izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da je sastanak bio prilika da se razgovara o zaključcima Narodne skupštine RS-a, te da će o tim stavovima upoznati druge važne zemlje u svijetu.

– Smatramo da imamo pravo da se bavimo politikom i odbranom statusa RS-a i da u tom političkom procesu želimo da osiguramo podršku prijatelja – izjavio je član Predsjedništva BiH.

Tvrdi Dodik da u BiH postoji Ustav koji se krši odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, što slabi poziciju snagu i utjecaj RS-a. Požalio se da visoki predstavnik pokušava da kreira politike koje idu ka daljoj razgradnji entiteta RS.

– Zato sam ovdje došao, ne samo da upoznam predsjednika Vučića, nego da od njega tražim garancije da se neće dozvoliti ugrožavanje silom našeg statusa i moram da kažem da sam time jako zadovoljan – izjavio je Dodik.

Entitet RS, tvrdi, radi u vrlo složenim okolnostima, te je pomoć Srbije u tom kontekstu veoma značajna.

– Upozoravat ću na to da je neodrživo da se nastavi sa kršenjem i da mi tražimo da se vrati status po Ustavu BiH, kako bi mogli da razgovaramo. Ovih dana ste mogli čuti kako neki predlažu ustavne promjene. Mi savršeno dobro čitamo i znamo šta su te ustavne promjene. To je novo razvlašćivanje RS-a. Mi branimo Ustav i proglašavamo se krivim, nama kače priču o tome kako mi hoćemo neke sukobe – izjavio je Dodik.

Ukoliko se proces ne vrati na kurs koji odgovara entitetu RS, Dodik je, tvrdi, rekao Vučiću da počnu razmišljati pod kakvim okolnostima je moguće da se podrži “put entiteta RS-a”.

Izvor. faktor.ba

Vezane vijesti: