Ispod prosjeka: Izlaznost birača u cijeloj BiH do 11 sati iznosi 14,88%

Centralna izborna komisija BiH održala je press konferenciju na kojoj je saopćeno kako je odziv birača u Bosni i Hercegovini do 11 sati iznosio 14,88 posto.

Po entitetima, u Federaciji BiH izlaznost je bila 13,56% dok je u Republici Srpskoj izlaznost 18,07%. CIK podatke za Brčko još nije dobio.

Do 11 sati u opinama i gradovima USK izašlo je od 10.94 %do 21% birača.Do 11 sati na području općine Bužim izašlo je 21 posto birača, slijedi Bosanski Petrovac sa 16,81 posto, Bosanska Krupa sa 13,08 posto, Velika Kladuša 13,89 posto, Bihać 11,55 posto, Ključ 11,21 posto i Cazin 10,94 posto.

Kada se uporedi izlaznost u odnosu na prošle izbore, predsjednik CIK-a Željko Bakalar istakao je kako je ovaj put izlaznost ispod prosjeka, te da on iznosi 16,17%.

Prema izvještaju CIK-a, najveći broj izbornih mjesta otvoren je na vrijeme u 7 sati. Veća kašnjenja zabilježena su u Han Pijesku, Srebrenici, Bihaću, Vlasenici, Srebreniku i Čelincu iz tehničkih razloga.

Veće kašnjenje zabilježeno je i u Čapljini gdje je prijavljen pokušaj izborne krađe te je predsjednik komisije smijenjen i dovedena je njegova zamjena. Slučaj će biti prijavljen PU Čapljina i dalje biti procesuiran Tužilaštvu.

Prema posljednjim informacijama, ukupno u Bosni i Hercegovini prijavljeno je 173 Covid mobilnih timova te će oni obići 3.555 birača koji su se prijavili za ovakav vid glasanja.

Kako su istakli iz Centralne izborne komisije, treba imati u vidu da su se birači za ovaj vid glasanja mogli prijaviti jutros do 9 sati tako da postoji velika mogućnost da je broj timova i birača veći.

Također, iz CIK-a su se osvrnuli na navode ambasadorice BiH u Grčkoj kako građani u toj zemlji nisu dobili izborni materijal.

“Dobili smo tu informaciju putem medija. Veleposlanica u Grčkoj nije se obratila CIK-u nego je imala medijski istup. Mi smo provjerili informaciju i dobili smo podatak da je zbog lockdowna u Grčkoj poštanski promet obustavljen. Od 23 birača koji su se registrirali iz Grčke, jedan dio pošiljke je pristigao u Solun, dok onaj prema Atini nije”, izjavio je Bakalar te istakao da je to pitanje više sile a ne CIK-a.

Sljedeća press konferencija Centralne izborne komisije održat će se u 17 sati kada će predstavnici ove institucije iznijeti podatke o izlaznosti do 16 sati.

Izvor:KLix.ba

Vezane vijesti: