U džamijama širom BiH klanjan bajram-namaz

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz.

Vjernici klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci

Vjernici u Banjaluci u Ferhat-pašinoj džamiji klanjali su jutros bajram-namaz i nakon ramazanskog posta počeli obilježavanje muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.

“Obradovan sam da možemo danas iz ovog lijepog grada poslati zajedničku radost svih žitelja, a posebno nas Bošnjaka, muslimana, koji na ovaj način iskazujemo radost ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama. Ramazan smo proveli doista u intenzivnim ibadetima i ja sam jako sretan što smo na ovaj način mogli biti u društvu sa našim vjernicima i svim sugrađanima i podijeliti trenutke blagoslovljenog mjeseca, ne biti egoisti nego pružiti ruku i dati jednu vedrinu ovog grada”, rekao je Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki koji se obratio vjernicima u Ferhadiji.

Mostar: Bajram-namaz po prvi put klanjan u novosagrađenoj džamiji u Željuši

Bajram-namaz je na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan u 47 džamija i mesdžida, a centralna svečanost ove godine upriličena je u Karađoz-begovoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović. Po prvi put, bajram su u novosagrađenoj džamiji dočekali vjernici u džematu Željuša u sjevernom dijelu grada. Ova džamija proklanjana je prve ramazanske noći, a u svakoj narednoj, u njoj je klanjan teravih-namaz. Bajram-namaz u Željuši je predvodio Muhamed ef. Purišević.

“Mnogo je stvari koje su nam zajedničke i oko kojih se možemo okupiti. Nikome u prilog ne idu isključivost i getoizacija ili iseljavanje i odlazak iz zemlje. Nikome ne u prilog ne idu pusti krajevi, neobrađena i u korov zarasla polja i nezasijane oranice. Stanje nereda nije prirodno stanje za život na zemlji”, naveo je ef. Purišević.

Bajram-namaz u Bihaću: Vjera, porodica i domovina najznačajnije za sve

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je i u džamijama Unsko-sanskog kantona klanjan bajram-namaz. Zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom izostao je svečani program, a centralna molitva je održana u bihaćkoj Gradskoj džamiji gdje je bajramsku hutbu i poruku uputio muftija Mehmed efendija Kudić.

“Ovo je danas sveopšta radost i veselje za sve muslimane u BiH. Ovog jutarnjeg Bajrama mi smo poslali poruku o vrijednostima naše lijepe vjere, porodice i domovine. Sve tri stvari su vrlo značajne za nas na ovom prostoru na kojem živimo, poručio je efendija Kudić.

Zenica: Božija milost se prepoznaje u svemu

U Zenici, u Sultan-Ahmedovoj džamiji jutros je održana centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama. Bajram-namaz i bajramsku hutbu predvodio je muftija zenički Mev-Ludin efendija Dizdarević, koji je u svom obraćanju prisutnim vjernicima čestitao Bajram uz poruku mira i zajedništva riječima da se Božija milost prepoznaje u svemu.

Centralna bajramska svečanost u Srebrenici: Čast je dočekivati bajrame i praznike u našem gradu

Centralna bajramska svečanost za područje opštine Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji u Srebrenici, a pored ove džamije bajram–namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Dobraku i Osatu.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damira ef. Peštalića za vjernike bajram predstavlja radost koju treba podijeliti sa svojim voljenima, rodbinom, prijateljima i komšijama.

“Ja sam ponosan na vjernike, na Bošnjake u Srebrenici, jer su svih ovih mjeseci pokazali odgovornost i istrajnost”, rekao je u obraćanju Damir ef. Peštalić.

On je uputio bajramsku čestitku muslimanima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Vjernici u Prnjavoru molitvama dočekali Ramazanski bajram

Vjernici islamske vjeroispovijesti na području opštine Prnjavor jutros su molitvama u džamijama dočekali Ramazanski bajram.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Prnjavoru Fikret Čelenka rekao je da će se prvog dana Bajrama vjernici veseliti prazniku i što su ispostili post.

“Dan provodimo sa porodicom, posjećujemo komšije, dolaze nam djeca da čestitaju, posebno starijima, a ono što je karakteristično za Prnjavor je da dolaze djeca svih vjera bez razlike”, pojasnio je Čelenka.

On je naveo da će podijeliti oko 1.600 komada baklave komšijama, vjernicima, javnim ustanovama koje se brinu o bezbjednosti i zdravlju, prosvjetnim radnicima.

BHRT

Vezane vijesti: