U Sarajevu radnički protesti za 1. maj: Buntom protiv bahate vlasti

Predstavnici Sindikata metalaca FBiH i stotinjak radnika metalske industrije okupili su se danas u Sarajevu na protestima na kojima planiraju izraziti nezadovoljstvo radom Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo te Udruženja poslodavaca FBiH.

Kako su naveli u Sindikatu, plan ovih prvomajskih protesta jeste ukazati na brojne probleme s kojima se suočavaju radnici u ovoj industriji. Mirni protesti počeli su polaganjem cvijeća na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje Đuri Đakoviću.https://www.facebook.com/v10.0/plugins/post.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df3fe7b16b7081e4%26domain%3Dwww.klix.ba%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.klix.ba%252Ff377f180ea4b084%26relation%3Dparent.parent&container_width=617&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKlix.ba%2Fvideos%2F200945181667687&locale=en_US&sdk=joey&width=552Okupljeni radnici poručili su da su njihovi zahtjevi ujedno i zahtjevi svih industrijskih sindikata u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, a parola pod kojom se protesti održavaju jeste “Naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom!”.

Tokom šetnje prema zgradi Vlade Federacije BiH, radnici i članovi sindikata poručili su kako neće stati na ovome.

“Na ovome nećemo stati i pokušat ćemo izvući minimum za naše radnike koje predstavljamo”, rekli su članovi sindikata.

Također, istakli su kako su trenutno radnici u veoma teškoj situaciji te da bi protesti mogli preći u veliki radnički bunt ukoliko se zahtjevi ne ispune.

“Ono što je egzaktno jeste da su radnici u sve težoj situaciji. Imamo osjećaj i snagu da pokrenemo radnički pokret koji bi za cilj imao rješavanje svih radničkih problema. Ovo će preći u veliki radnički bunt ukoliko se ništa ne poduzme”, istakli su oni.

Kada je riječ o konkretnim zahtjevima, iz Sindikata su izjavili kako su oni upućeni Vladi Federacije BiH, Zavodu za javno zdravstvo te Udruženju poslodavaca FBiH, a zahtjevi su:

  • Hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres);
  • Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;
  • Apelujemo na nadležne institucije, tj. na krizne štabove, kako federalne tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva, koja bi imala visoki prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;
  • Hitno i bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora.

Nakon okupljanja na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine radnici će se uputiti prema zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje će iznijeti svoje zahtjeve. Protestima radnika pridružit će se i predsjednici ostalih sindikata u Federaciji BiH.

Podsjetimo, već ranije tokom dana u Sarajevu su održani protesti nekoliko stotina nezadovoljnih rudara koji su izjavili da ne prihvataju politiku i planove koje im je spremila vlast.

Osim protesta Sindikata metalaca i rudara, u Sarajevu će se u toku dana održati protest Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: