MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bivši zvaničnik CIA-e: Ove tri osobe mogle bi pokušati atentat na Putina

Daniel Hoffman, bivši šef ispostave CIA-e u Moskvi, izjavio je da bi pozicija ruskog čelnika Vladimira Putina mogla biti ugrožena ako njegov uži krug vrhunskih savjetnika postane uznemiren zbog rata. On ističe da bi uznemirenost i umor među pripadnicima njegovog užeg kruga mogli dovesti do pokušaja atentata na Putina.

“Niko neće pitati: ‘Hej Vladimire, želiš li otići?’”, rekao je Hoffman i dodao da bi Putina mogli pokušati ubiti ili staviti u sanatorij.

“To je ono što će oni učiniti”, naveo je Hoffman.

Hoffman je imenovao tri člana iz najužeg kruga ruskog predsjednika koji bi potencijalno mogli predstavljati značajan rizik za Putina: Nikolaj Petrušev, šef Putinovog vijeća sigurnosti, Aleksandar Bortnikov, direktor FSB-a (Ruske federalne službe sigurnosti) i Sergej Šojgu, ministar odbrane.

“Oni će biti toliko tajnoviti u tome tako da ih Putin ne otkrije i ne ubije prvi. To bi se sve moglo dogoditi iznenada, odjednom će biti mrtav”, tvrdi bivši zvaničnik CIA-e.

“Gubitak rata bi mogao biti opasan za Putina”

Andrew Wood, bivši britanski ambasador u Rusiji, rekao je za Fortune da bi gubitak rata u Ukrajini moglo biti vrlo opasno za Putina. No, dodaje da bi svrgavanje Putina moglo stvoriti ogromnu nestabilnost u zemlji jer “ne postoji apsolutno nikakav mehanizam za njegovu zamjenu”.

“Ne postoji način da se kaže ko bi to bio. Ako bi ga neko i zamijenio, ta osoba bi mogla imati drugačije ideje i pristupe koji bi mogli biti i bolji i gori”, naveo je Wood.

Ističe da je to bilo uobičajeno kada se sovjetski vođa Josip Staljin približavao kraju.

“Mnogi ljudi na Zapadu vjerovali su da će neko gori doći na njegovo mjesto, ali to nije bio slučaj. Došao je neko s drugačijim idejama i napravio neku promjenu”, kazao je.

Ronald Marks, bivši časnik tajne službe CIA-e, rekao je da vjeruje da je Putin siguran pod uslovom da članovi ruskih elitnih sigurnosnih službi ostanu na njegovoj strani, ističući da je Putin “odradio dobar posao u tome da se riješi onih koji nisu na njegovoj strani”.

Obračun s kritičarima

Ruski režim ima historiju ušutkivanja svojih kritičara. Istaknuti kritičar Kremlja Aleksej Navaljni trenutno je u zatvoru, a tokom 2020. godine bio je i otrovan.

U međuvremenu, u Rusiji su od invazije na Ukrajinu krajem februara na snagu stupili novi zakoni koji su kritikovanje rata učinili nezakonitim. Rat u Ukrajini ne nazivaju ratom, napadom, invazijom ili agresijom nego “specijalnom vojnom operacijom”.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je ranije ovog mjeseca da su “neki visoki ruski zvaničnici vrlo vjerovatno stavljeni sa strane nakon što su kritikovali rat”.

IZVOR:

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa