MARKETING

Bomba na motociklu ubila četiri osobe u Iraku, 20 povrijeđenih

Bomba je u utorak ubila četiri osobe u južnom iračkom gradu Basri, što je prvi takav napad u posljednjih nekoliko godina u dijelu zemlje koji je uživao relativnu stabilnost, a visoki dužnosnik rekao je da se sumnja da su ga izveli militanti Islamske države.

Eksploziju u blizini glavne bolnice u gradu s pretežno šiitskim muslimanima uzrokovao je motocikl s eksplozivnom napravom, navodi iračka vojska u saopćenju, pozivajući se na preliminarne informacije.

Još niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja na Islamsku državu.

“U eksploziji su otisci prstiju Daesha (Islamske države)”, rekao je novinarima guverner Basre Asaad al-Edani.

Bombaški napadi na području Basre bili su rijetki, posljednji veliki bio je 2017. godine, a odgovornost je tada preuzela Islamska država. Vlasti su čvrsto držale područje gdje se proizvodi i izvozi najveći dio nafte ove članice OPEC-a.

Policajci su skupljali dijelove tijela iz minibusa koji je teško oštećen u eksploziji, rekao je Reutersov svjedok. Ulica je bila prekrivena razbijenim staklom i krvlju.

Guverner je objavio trodnevnu žalost.

“Danas i nakon ovog terorističkog čina, stanovnici Basre svakako moraju biti oprezni. Basra je danas postala nesigurna”, rekao je Mohammed Ibrahim, automehaničar čija je radionica bila u blizini mjesta eksplozije.

Policijski i bolnički izvori ranije su rekli Reutersu da je ranjeno 20 ljudi, uz četiri poginula.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo