MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Čović i Zvizdić stigli u Brisel, razgovarali sa Varhelyjem

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarali su danas u Briselu sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyjem.

Tokom sastanka, dužnosnici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji, pozitivnim odnosima i koracima koje Bosna i Hercegovina poduzima na svom evropskom putu.

Zvizdić i Čović su iskazali potpunu posvećenost BiH daljem unapređenju procesa evropskih integracija, ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i unapređenju odnosa u regionu, posebno se fokusirajući na realizaciju uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa za BiH.

Zvizdić je rekao da su evropske integracije najefikasniji instrument za prihvatanje evropskih vrijednosti, za očuvanje stabilnosti i ubrzanje procesa ekonomskog rasta i razvoja, kao i saradnje u regionu, i da zbog toga put ka punopravnom članstvu za BiH nema alternativu.

Čović je istaknuo značaj evropskih integracija u svjetlu jačanja unutrašnje stabilnosti BiH, činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH čime su se stekli uvjeti za nastavak aktivnosti na realizaciji prioriteta na putu evropskih integracija, te izrazio očekivanje da će izborni zakon biti dogovoren do početka aprila tekuće godine, čime će biti omogućeno i održavanje izbora u Mostaru. 

Povjerenik Varhely je također naglasio kako je predstojeći samit u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom prilika za fokusiranje na regiju Zapadnog Balkana, te za poticanje razvoja obrazovanja i ekonomije. Istaknuo je zabrinutost migrantskim priljevom u regiju.

Tim povodom, Čović i Zvizdić su rekli da se zemlja suočava sa ovim problemom i da BiH i dalje očekuje pomoć EU kao i povećani angažman svih institucija kako bi se ulazak i kretanje migranata stavili pod kontrolu.

Sagovornici su prilikom susreta izrazili potpunu opredijeljenost BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Ističući nužnost dijaloga, suradnje i političke stabilnosti, naglasili su da su reforme ključni korak ka osiguravanju uvjeta za postizanje konkretnih iskoraka u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva.

Izvor: n1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa