MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas kreće Marš mira iz Nezuka: Hodanje kroz historiju i sjećanje na genocid

Iz Nezuka danas, 8. jula, kreće kolona učesnika ovogodišnjeg Marša mira, pješačkog pohoda u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Učesnici Marša mira će se u narednim danima kretati obrnutom rutom od one kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, u Tuzlu ili Kladanj.

Pohod traje tri dana, a ruta od Nezuka do Potočara je duga blizu 100 kilometara.

U Potočare bi trebali stići 10. jula, a dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari na kojoj će ove godine biti ukopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida.

“Marš mira” je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine, a u program obilježavanja uvršten je 2005. godine, od kada se broj učesnika povećava svake godine.

Marš ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Učesnici Marša mira dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Haris (11) najmlađi učesnik Marša mira govorio je za portal Radiosarajevo.ba, više možete pročitati na linku OVDJE.

Kolonu Marša mira svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Izvor: R SARAJEVO

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa