MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Danas prva džuma u ljubljanskoj džamiji

U Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana danas će biti obavljen prvi džuma – namaz. Džumu će predvoditi i hutbu održati muftija Mešihata IZ u Sloveniji, Nedžad Grabus.

Nevzet Porić, sekretar Islamske zajednice u Sloveniji je putem svog Facebook profila objavio upute vjernicima koji planiraju klanjati prvu džumu u ljubljanskoj džamiji.
“U petak, 7. februara 2020. godine, obavit ćemo prvu džuma-namaz u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana. Hutbu će održati i predvoditi džumu-namaz muftija prof. dr. Nedžad Grabus.
Pozivamo džematlije da se upute na džumu-namaz sa gradskim prijevozom ili da za svoje autmobile koriste javna parkirališta u Tovoliju, na Vilharjevoj ili na Gospodarskem razstavišču. Parmova ulica je zatvorena zbog renoviranja, a u garaži MKC nema dovoljno parkirnih mjesta. Očekuje se veliki broj posjetilaca i nastat će saobraćajni zastoj. Zato vas molimo da uvažite ove preporuke kako biste na vrijeme stigli na džumu-namaz. S obzirom da se očekuje velika guzva, bice tesko organizacijaki osigurati da i žene prisustvuju džuma-namazu”.

Kamen temeljac za izgradnju prve džamije u Ljubljani postavljen je 2013. godine. Uz džamiju je urađena i sva prateća infrastruktura, a ulica koja će voditi do džamije, odlukom Gradskog vijeća Grada Ljubljane, a na prijedlog Islamske zajednice, nosi ime Džamijska ulica. Kapacitet molitvenog prostora unutar džamije je 2.000 osoba, dok će vanjski dio moći primiti oko 660 klanjača. Izgradnja džamije u Ljubljani je za muslimane ove zemlje ispunjenje višedecenijskog sna.


Podsjećamo, prva inicijativa za gradnju džamije u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman efendija Kemura.

Vrijednost investicije iznosi oko 34 miliona eura (skoro 68 miliona maraka), a džamija će imati mjesta za 1.400 vjernika.

Mjesečni troškovi održavanja džamije će iznositi oko 12 hiljada eura (blizu 24.000 maraka), a bit će nadoknađeni izdavanjem parking mjesta, radom restorana, sportske sale i ostalih objekata koji se nalaze u sklopu kompleksa.
Islamska zajednica u Sloveniji, kako ističu, posebnu zahvalnost duguje državi Katar koja je pomogla izgradnju džamije.

Zvanično otvorenje džamije u Sloveniji planirano u junu ove godine.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa