Danas se nastavljaju pregovori Moskve i Kijeva, Zelenski pozvao na opreznost od novih napada

Mirovni pregovori između Kijeva i Moskve trebali bi se nastaviti danas putem videolinka, saopćio je jučer član ukrajinskog pregovaračkog tima David Arakhamia.

Fokusirajući se na mirovni okvir koji je Kijev predstavio tokom uživo sastanka u Istanbulu ove sedmice i pristanka Rusije da okonča vatru u Kijevu, Moksva je pregovore opisala kao konstruktivne.

Vladimir Putin dodatno je povećao diplomatske uloge usred pregovora, potpisujući dekret kojim se od strane kupaca traži da od petka plaćaju ruski gas u rubljama ili da dovedu do prekida njihovih energetskih ugovora – zahtjev koji su Njemačka, Francuska i Velika Britanija odmah odbile i Berlin opisale kao ucjenu.

Humanitarni koridor bit će otvoren danas od 10 sati kako bi se omogućilo civilima da izađu iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja, a konvoj od 45 ukrajinskih autobusa jučer je krenuo da pokuša isporučiti humanitarne zalihe i izvuče zarobljene civile, rekao je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Verensčuk.

Očekuje se da će konvoj ući u grad u petak ujutro nakon ruskih obećanja o ograničenom prekidu vatre na ruti od Mariupolja do grada Zaporožja koji je pod kontrolom Ukrajine.

“Taj potez uslijedio je nakon ‘ličnog zahtjeva’ francuskog predsjednika i njemačkog kancelara Putinu”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Volodimir Zelenski je u četvrtak uvečer u svom obraćanju putem Facebooka ponovio upozorenje da se Rusija priprema za “snažne udare” u regionu Donbasa nakon što se činilo da se povlači iz napada na Kijev. On je odbacio povlačenje ruskih snaga kod Kijeva, Černihiva i Sumijanazvavši ih taktičkim.

Pentagon je također rekao da Rusija možda repozicionira neke od svojih snaga kako bi ih poslala u Donbas.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo