MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Đonlagić i Begić predstavili prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

Predsjedavajući i član Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić i Zlatan Begić predstavili su danas u Sarajevu prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Đonlagić i Begić su u obraćanju javnosti prezentirali prijedlog ustavnih amandmana, kao i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Kako je medijima potvrdio Đonlagić, DF-ov prijedlog je danas zvanično upućen u proceduru.

“Ova rješenja će otkloniti sistemsku diskriminaciju u Ustavu i Izbornom zakonu. Bazirana su na evropskim standardima. Krenuli smo od mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije. Svi građani BiH će se danas moći upoznati sa ovim prijedlogom koji se bazira na presudama Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova”, kazao je Đonlagić.

Sa ovim rješenjima, tvrdi Đonlagić, napravio bi se korak ka ukidanju diskriminacije, uz ocjenu da bi sve što suzbija diskriminaciju trebalo da naiđe na podršku građana i stručne javnosti ali i na podršku parlamentarnih stranaka.

“Ukoliko riješimo ovo pitanje, vjerujemo da će BiH dobiti status kandidata. Prijedlog izmjena i dopuna zakona je obuhvatio sve ono sto su bile anomalije u postojećem zakonu. Ovim prijedlogom obuhvatili smo uvođenje moderne tehnologije u izborni proces, predviđena je zabrana kandidovanja za presuđene ratne zločince, te depolitizacija izborne administracije”, kazao je Đonlagić, osvrnuvši se i na održavanje izbora u Mostaru.

“Grad Mostar će, ukoliko ovo bude usvojeno, imati lokalne izbore u oktobru, a onda bismo imali priliku da na opštim izborima uđemo u izborni proces i da damo priliku svim građanima pravo kandidovanja, bez obzira gdje žive, koje su nacionalnosti. Vjerujemo da će se otvoriti javna rasprava i da ćemo onda u redovnoj proceduri riješiti problem koji opterećuje građane BiH i evropski put”, zaključio je Đonlagić.

Član Kluba poslanika DF-a Zlatan Begić podsjeća da je suština ovog prijedloga da se Ustav “vrati kući”, odnosno da se pokrene procedura unutar nadležnog tijela.

“Želimo da djelujemo na institucionalan način. Morate imati u vidu da se hrvatsko, srpsko, bošnjačko ili neko drugo pitanje ne moze riješiti biračkim pravom. Rješava se kroz ustavne mehanizme, vitalni nacionalni interes, entitetsko glasanje. Kada govorimo o Mostaru, ključno pitanje je kako preraspodijeliti mandate izmedju pojedinih izbornih jedinica. Mi smo ovdje ponudili sistem, i to konkretno brojevima”, kazao je Begić novinarima u Sarajevu.

Izvro: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa