MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Do kraja marta načelnik treba uputiti budžet velikokladuškom Vijeću na usvajanje

Za tri dana (31. marta) ističe Odluka o privremenom financiranju velikokladuške općine. Ukoliko se do tada na usvoji Budžet nastupa stanje iz kojeg je gotovo nemoguće izaći. U normalnim okolnostima ukoliko se budžet ne usvoji do 31. marta, zakonom je definirano da ga proglašava općinski načelnik, međutim zbog činjenice da je  načelnik u Hrvatskoj i da ne postoji mogućnost njegovog dolaska u skorijem periodu, situacija je više nego komplicirana. Svemu ovome doprinosi i to što načelnik nije svoja ovlaštenja prenio ni na jednu osobu koja bi ga mogla mijenjati u periodu spriječenosti obavljanja funkcije. Po zakonu načelnik je taj koji predlaže budžet i daje ga Vijeću na usvajanje, s obzirom na ovakve okolnosti pitanje je kako izići iz svega ovoga. Sasvim je legitimno pitanje i kako se vrše novčane transakcije i kako se potpisuju platni nalozi, jer je po našim informacijama trenutno načelnik jedini nalogodavac.

Velika odgovornost u trenutnoj situaciji je na Općinskom vijeću, koje bi do kraja mjeseca trebalo raspravljati o budžetu. Načelnik bi trebao dok traje privremeno financiranje još jednom uputiti budžet  OV na razmatranje a vijećnici bi trebali postupiti odgovorno i pronaći načina da se budžet usvoji. Ono što je izvjesno da će vrlo brzo trebati izglasati i rebalans jer je punjenje svih budžeta, po ocjenama ekonomskih stručnjaka, debelo umanjeno a po nekima i prepolovljeno. Sve ovo upućuje na to da će sadašnjoj općinskoj vlasti biti vrlo teško financirati  plate u Općini, javnim ustanovama  i novčanu dotaciju za Komunalije, kao i „izuzetno značajno“ Udruženje nezaposlenih dioničara.

Jedan od apsurda pokušaja održavanja posljednje vanredne sjednice Vijeća bio je kada je općinski kurir predsjedavajućem Vijeća Fikretu Bašiću uručio upozorenje, da se po preporukama Kantonalnog štaba CZ ne smiju održavati nikakvi javni skupovi zbog mogućnosti širenja koronavirusa. Ovo pismeno upozorenje potpisuje komandant Općinskog štaba CZ Refik Tabaković, koji je isti dan (19.3.) predsjedavao štabom  od 20 ljudi koji su sjedili u prostoriji od 30 m2 na razmaku od pola metra bez ikakve zaštitne opreme.

Da se ne bi došlo ponovo u ovakvu situaciju Kantonalni štab CZ je upitio dopis  da se zabrana javnog okupljanja ne odnosi na organe zakonodavne vlasti ( Gradska i Općinska vijeća), kojima se mora omogućiti nesmetan rad u nastalim okolnostima, s tim da se obezbijedi dovoljno velika prostorija u kojoj se može napraviti socijalna distanca među vijećnicima, kao i zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva.

Još jednom se nadamo da će biti odgovornosti da se budžet usvoji, jer nas čeka izuzetno teško vrijeme, kako u borbi sa virusom COVID-19 tako i u očuvanju radnih mjesta i oporavku privrede nakon svega ovoga.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa