MARKETING

Dom naroda PSBiH usvojio HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je većinom glasova na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Izmjene i dopune Zakona je podržalo sedam delegata, šest delegata je glasalo protiv, dok je jedan bio suzdržan. 

Ovaj zakon su predložili delegati hrvatskog naroda: Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolić. Bošnjački delegati su ranije uložili veto na ovaj prijedlog, ali je Ustavni sud BiH presudio da prijedlog nije štetan po bošnjačke nacionalne interese. 

Da bi danas usvojeni zakon stupio na snagu, mora ga u istom tekstu odobriti i Predstavnički dom, a zbog odnosa snaga u tom domu male su šanse da se to dogodi. 

Na ovoj sjednici je većinom glasova odobren i Prijedlog o dopuni Zakona o PDV-u, čiji je predlagač član Predstavničkog doma Mirko Šarović.

Ovaj akt je odobrio u martu i Predstavnički dom, ali još ne može stupiti na snagu budući da je u dva doma prihvaćen u nešto različitim tekstovima zbog podnošenih i usvojenih amandmana, pa će jedinstveni tekst usuglašavati zajednička parlamentarna komisija.

Šarović je predložio smanjenje stope PDV-a u BiH na osnovne životne namirnice i lijekove na pet posto, a povećanje na 22 posto za luksuznu robu.

Sadašnja jedinstvena stopa PDV-a u BiH je 17 posto.

Dom naroda podržao Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH u 2020. godini

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je na sjednici Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH u 2020. godini.

Ranije, Predstavnički dom nije odobrio taj izvještaj.

Danas u Domu naroda, delegat Denis Bećirović je negodovao što sjednici ne prisustvuje niko iz Vijeća ministara ko bi obrazložio Izvještaj o radu u godini pandemije te brojnih drugih problema puput migrantske krize.

Bećirović kaže da je odsustvo nadležnih predstavnika Vijeća ministara u ovoj situaciji pokazatelj bahatog i degradirajućeg odnosa prema Parlamentu od saziva Vijeća koji je održao najmanje sjednica i predložio najmanje zakona, strategija i drugih akata.

Bećirović je od Kolegija Doma tražio da rasprava o Izvještaju bude prolongirana za neku od sjednica kojoj bi prisustvovali članovi Vijeća ministara, ali Kolegij nije odgovorio na njegov prijedlog već je predsjedavajući Doma Dragan Čović, po okončanju rasprave, pozvao delegate da glasaju, a oni odobrili Izvještaj većinom glasova.

Većinsku podršku Doma naroda dobili su potom i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja državnog budžeta u 2020. godini, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH, te Izvještaj o prošlogodišnjem radu Vijeća nacionalnih manjina BiH.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo