MARKETING

Džaferović: Scholz jasno najavio jačanje Berlinskog procesa

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), gdje je održao bilateralne sastanke te učestvovao na večeri lidera s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Kancelar Scholz je poslao snažne poruke kada je u pitanju evropska budućnost zapadnog Balkana. Jasno je poručio da će doći do jačanja Berlinskog procesa, što nam je jako važno radi realizacije inicijative o Zajedničkom regionalnom tržištu. I jučer je na Samitu uz učešće svih u regionu, kao i država iz EU, jasno rečeno da regionalna ekonomska saradnja treba ići kroz okvir Berlinskog procesa”, kazao je Džaferović.

Dodao je da su važne osude secesionističkoj aktivnosti u BiH, koje je kancelar iznio tokom svoje posjete Beogradu.

Na istupe člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorada Dodika, Džaferović se nije htio osvrtati.

“Radi se o istupima lica kojeg sve više izbjegavaju na međunarodnim skupovima, što govori o djelotvornosti njegovih istupa”, kazao je Džaferović.

Džaferović je kazao da podržava ideju grčkog premijera da zapadni Balkan treba biti potpuno integrisan u Evropsku uniju do 2033. a da to vrijeme treba koristiti za sve snažnije institucionalne povezivanje regiona sa EU.

IZVOR:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo