MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Eruptirao vulkan na Novom Zelandu, ima poginulih i nestalih

Najmanje jedna osoba je poginula i više ih je povrijeđeno i nestalo u erupciji vulkana na popularnom turističkom odredištu Bijeli Otok na Novom Zelandu, javlja The Guardian.Na Bijelom Otoku je za vrijeme erupcije vulkana bilo najmanje 50 ljudi. Neki od njih prevezeni su na obalu, a među njima je sedam osoba u kritičnom stanju. Povrijeđeno ih je blizu 20 i potrebna im je medicinska pomoć. Traga se za još najmanje 27 ljudi.

Vulkanolog Brad Scott rekao je na lokalnoj radiostanici Magic Talk da je riječ o značajnoj erupciji, objavio je lokalni informativni portal Newshub.

“Bila je to prilično eksplozivna erupcija i značajno je pogodila otok i površinu glavnog kratera. Nažalost, na otoku nema puno skloništa – ljudi su bili prilično izloženi”, izjavio je Scott.

Novozelandska nacionalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama (NEMA) izdala je nacionalno upozorenje zbog umjerene vulkanske erupcije.

“Umjerena erupcija na Bijelom Otoku opasna je u neposrednoj blizini vulkana”, rečeno je.

Whakaari ili Bijeli Otok je najaktivniji vulkan na Novom Zelandu i popularno je turističko odredište, kao i mjesto za naučna istraživanja.

Posljednja kratkotrajna erupcija na Bijelom Otoku, 48 kilometara udaljenom od istočne obale Sjevernog Otoka Novog Zelanda, zabilježena je u 2016. godini.

Klix,ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa