MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Fadil Novalić: Planiramo formiranje migrantskih centara u Bihaću i Tuzli

Globalni problem s epidemijom koronavirusa, migrantska kriza i parafiskalni nameti predstavljaju opterećenja za privrednike Tuzlanskog kantona, ali i svih ostalih dijelova naše zemlje. Ovo je konstatovano za vrijeme panel diskusije koja je u organizaciji Udruženja poslodavaca TK upriličena danas u Tuzli, a događaju je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić.Tuzlanski kanton je izvozno orijentisan, a u ovoj regiji situacija u oblasti privrede izuzetno je složena. Kako je konstatovano za vrijeme današnje panel diskusije, potencijalni problem u nesmetanom kretanja roba i ljudi predstavlja globalna epidemija koronavirusa, kao i pojačani dolazak migranata koji ugrožava sigurnost i bezbjednost radnika, ali i poslodavaca.

“Kada je riječ o koronavirusu našim vozačima na psihološkom planu proizvodi probleme jer oni s robama i uslugama se kreću u zemlje u kojima je ovo oboljenje izraženo, poput Italije, Austrije, Slovenije i dijelom Hrvatske. Privreda ovog kantona ima razvijenu saradnju s Kinom, posebno u automobilskoj industriji, a mi se nadamo da sve ovo neće dugo trajati”, kazao je Ramiz Karić, predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca TK.

Kako je istakao Novalić, postojeća migrantska kriza u našoj zemlji donekle se uspjela depresirati formiranjem smještajnih kapaciteta u Bihaću i korištenjem kasarni oko Sarajeva. Kako je otkrio, trenutno postoji projekt gradnje novog migrantskog centra kod Bihaća kapaciteta 1.800 ljudi.

“Uz pomoć Evropske unije, Federalne vlade i lokalnih zajednica, uspjeli smo depresirati krizu u ovom obliku. Novi val treba novu energiju i u tom smislu kao Vlada FBiH već smo se aktivirali u Tuzlanskom kantonu, koji je jedini zbog loše politike grada Tuzle, izbjegao rješavanje pitanja izbjeglica na sređen način. Sada smo počeli tražiti druge kapacitete kako bismo to sproveli i u Tuzli”, naveo je Novalić.

On je istaknuo da postoje lokaliteti na području tuzlanske regije koji bi se mogli koristiti u svrhu formiranja migrantskog centra.

“Tuzla ima mnogo kapaciteta za to, ali i u okolnim dijelovima. Imamo i napuštene rudničke kapacitete u pogledu zgrada i prostora, tako da ćemo pronaći mjesto za to”, dodao je Novalić.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa