Fon der Lejen i Blinken: Rat u Ukrajini će trajati bar do kraja godine, a moguće i duže

Zapad je riješen da uputi još mnogo veće isporuke i teškog naoružanja Kijevu jer se sprema na duži rat u Ukrajini, koji će trajati bar do kraja godine, a vjerovatno i mnogo duže, javljaju zvaničnici i mediji u Evropskoj uniji (EU) i SAD.

To je potvrdila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken evropskim saveznicima prenio saznanja Vašingtona da sve vojne i obavještajne procjene govore da će se rat između ukrajinskih i ruskih snaga zaoštriti i nastaviti bez izgleda da se zahuktale vojne mašinerije zaustave u neko dogledno vrijeme.

Ursula fon der Lajen je poručila građanima EU da se moraju pripremiti na to da će rat u Ukrajini trajati “možda čak i godinama” i zatražila da se Kijevu što prije isporuči što više oružja, dok je njemački ministar pravosuđa Marko Bušman odbacio zamjerke da EU postaje strana u ratu jer isporučuje i teško naoružanje vlastima u Kijevu.

Bušman je izjavio da “Ukrajina vodi legitiman odbrambeni rat… Pa zato podrška u oružju ne može dovesti do toga da postanemo strana u ratu”.

Američki državni sekretar Blinken i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven su, prenijela je tv mreža CNN, pozivajući se na izvore Stejt Departmenta, u suštini i od evropskih saveznika dobili potvrdu za američku procjenu da vojni sukob u Ukrajini ne može da se okonča u neko dogledno vrijeme.

Načelnik američkog Združenog generalštaba general Mark Majli je u Odboru za vojna pitanja Senata iznio procjene Pentagona da će rat u Ukrajini “biti dugotrajan, ne znam baš da li deceniju, ali svakako više godina”.

Jedan zvaničnik Stejt departmenta je medijima rekao da je Blinken sa saveznicima “razmotrio zabrinutost da će rat (u Ukrajini) dugo trajati i sve se svelo na to kako taj sukob što prije zaustaviti”.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo