MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Francuska nevakcinisanim osobama zakonski zabranila pristup restoranima i javnom prijevozu

Nakon tri dana burnih debata, podstaknutih kontroverznim primjedbama predsjednika Emmanuela Macrona, francuska skupština odobrila je u četvrtak nacrt zakona kojim bi se zdravstvena propusnica zemlje transformisala u strožiju “propusnicu za vakcinu”.Zakon je usvojen sa 214 glasova, protiv 93 i 27 uzdržanih. Još uvijek treba da prođe u Senatu, koji bi ga trebao razmotriti početkom sljedeće sedmice. Macronova vlada želi da nove mjere stupe na snagu 15. januara, ali će implementacija vjerovatno biti odgođena nakon rasprave u skupštini.

Prema zakonu, osobe starije od 12 godina morat će dokazati svoj vakcinalni status kako bi pristupile restoranima i barovima, kulturnim objektima ili međuregionalnom javnom prijevozu. Negativan test na koronavirus više neće biti dovoljan, osim za pristup zdravstvenim ustanovama i uslugama.

Usvajanje zakona došlo je usljed kontroverzi nakon što je Macron u utorak rekao da je njegova strategija borbe protiv pandemije bila da “razljuti” nevakcinisane sve većim ograničenjima kako bi ih uvjerio da se vakcinišu.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa