MARKETING

Francuska spremna podržati projekt izgradnje onkološkog centra u Bihaću

U radnoj posjeti Bihaću boravila je delegacija francuske ambasade u našoj zemlji. Tokom odvojenih sastanaka sa premijerom USK Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem razgovaralo se o saradnji u oblasti zdravstva, turizma i kulture.

Naime, kako je rečeno namjera francuske države je pomoći izgradnju svojevrsnog onkološkog centra u Bihaću s obzirom na činjenicu da veliki broj stanovnika, iz godine u godinu, obolijeva od kancerogenih bolesti a referentni centri za liječenje poput Sarajeva, Tuzle i Zagreba su udaljeni od Bihaća. 

”Ovaj projekt je vrijedan 90 miliona eura, a rađen je partnerski s asocijacijom koja okuplja državljane Francuske i BiH, pa samim tim i građane USK-a, te što je veoma važno, zatražili smo od naših prijatelja da nam pomognu u lobiranju za projekt, kako bi ga mogli nominirati prema EU fondovima”, rekao je ovom prigodom Muris Halkić, ministar zdravstva u Vladi USK,

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća između ostalog naglašava da je Bihać spreman osigurati zemljište za realizaciju ovog projekta što je po njemu vrijedna stavka, osigurati dozvole i sve što bude do Gradske uprave.

Jean Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju pri Ambasadi Francuske kazao je između svega kako je za njih važno da ovdje bude otvoren jedan centar za francuski jezik i oni će učiniti što god bude trebalo da ovdašnjoj djeci omoguće učenje jezika. Osim toga, kulturna saradnja će dobiti i druge vidove saradnje posredstvom muzičkog i likovnog bogatstva, te drugih polja saradnje.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo