MARKETING

GENERALNA SKUPŠTINA UN-A USKORO GLASA DA 11. JULI BUDE MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI

  • Kako bi ovaj prijedlog rezolucije bio usvojen, potrebno je da za njega glasa prosta većina od 193 članice UN-a

New York, 23. juna – U Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija uskoro će biti upućen prijedlog rezolucije kojom će se 11. juli proglasiti za Međunarodni dan sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Kako bi ovaj prijedlog rezolucije bio usvojen, potrebno je da za njega glasa prosta većina od 193 članice UN-a, a treba napomenuti kako ne postoji opcija da neka država uloži veto na ovaj prijedlog.

Također, ova rezolucija osuđuje svako poricanje i negiranje genocida u Srebrenici, te potiče države članice na razvoje obrazovnih programa mladih ljudi koje će učiti o poukama iz genocida, kako se isti više nikada ne bi ponovio.

U rezoluciji se navodi kako je neophodno završiti proces pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici, kao i na procesuiranje svih odgovornih za genocid.

Ona poziva sve države da djeluju u skladu s Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida kako bi se osiguralo da se ne ponavljaju događaji poput onih koji su se dogodili u Srebrenici 1995. godine.

IZVOR: RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo