MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Grlić Radman: Pozvao sam Italiju i Sloveniju da podrže otvaranje pregovora BiH s EU

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas u New Yorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se “snažno založe” za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i s kolegama sa Zapadnog Balkana. 

“Zamolio sam talijanskog kolegu Antonija Tajanija i slovensku kolegicu Tanju Fajon da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine”, rekao je Grlić Radman. 

“Sve zemlje Zapadnog Balkana moraju se priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici”

Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022., BiH je u prosincu prošle godine dobila status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Grlić Radman je dodao da se založio za što skorije članstvo Zapadnog Balkana u EU, ali temeljem vlastitih postignuća, kriterija o proširenju. 

Šef hrvatske diplomacije ističe da se “sve zemlje Zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici”. To najteže ide Srbiji koja se nije pridružila sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini. 

Izvor:Index.hr

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa