MARKETING

Gubi li Putin ključnog evropskog saveznika?

Od početka rata u Ukrajini bio je jedan od najodanijih saveznika Vladimira Putina. Oštro se protivio embargu na rusku naftu, Brisel je otvoreno prozvao sa pobjedničkog postolja, a otvoreno se sukobio i sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim. Viktor Orban je sada nakon samo jednog telefonskog razgovora sa Zelenskim promijenio svoj stav i podržao kandidaturu Ukrajine za ulazak u Evropsku uniju.

Nakon 120 dana rata u Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim. Na iznenađenje mnogih, Orban je otvoreno podržao prijem Ukrajine u Evropsku uniju i najavio angažovanje na otklanjanju birokratskih prepreka na tom putu.

Orban je obećao da će taj stav iznijeti i na samitu EU u Briselu krajem ove sedmice. Kao znak podrške, Mađarska je primila skoro 800.000 ukrajinskih izbeglica i spremna je da sarađuje sa Kijevom na budućim energetskim projektima, kao i u transportu ukrajinske pšenice železnicom, poručio je premijer te zemlje.

U ime Ukrajine, Zelenski je zahvalio Mađarskoj na pomoći i pohvalio se razgovorom sa Orbanom na svom Tviter nalogu.

“Imao sam plodan razgovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Zahvalio sam mu se na podršci suverenitetu Ukrajine i utočištu za Ukrajince tokom rata. Dogovorili smo se da razvijamo saradnju u energetskom sektoru. Zahvalan sam što ste podržali Ukrajinu kao kandidata”, napisao je Zelenski.

Prije ovog “plodnog” razgovora, Orban i Zelenski su više puta imali verbalni okršaj putem medija – jer je Orban odbio da se usaglasi sa sankcijama EU protiv Rusije.

Tada je Zelenski optužio mađarske vlasti da su “protiv cijele Evrope”, dok je Orban isticao da štiti nacionalne interese svoje zemlje.

Situacija je sada, čini se, drugačija, a Vladimir Putin gubi podršku jednog od malobrojnih evropskih saveznika.

Kako su se stvari razvijale prije samo mjesec dana?

Embargo EU na uvoz ruskog gasa uništiće evropsku privredu, koja se već bori sa rastućom inflacijom zbog povećanih cena energenata, rekao je prije nekoliko sedmica Orban.

On je u izjavi za državni radio rekao da će bez ograničenja cijena goriva, nekih osnovnih namirnica i maloprodajne energije, mađarska inflacija, koja je u maju dostigla 10,7 odsto, sigurno premašiti 15 ili 16 odsto.

Prema njegovim riječima, ograničenja cena u Mađarskoj mogla bi ostati na snazi duži period ako potraje rat u Ukrajini.

“Sve zavisi od rata. Ako postoji rat, onda postoji i ratna inflacija. Ako se govori o miru, onda ove mjere možemo brzo da izmijenimo”, rekao je Orban.

Nakon višesedmičnih pregovora i izmjene planova, Evropska komisija usvojila je šesti paket sankcije protiv Rusije, čiji je dio i embargo na rusku naftu. Međutim, Mađarska je i zvanično dobila izuzeće od ovog embarga, što je označilo veliku pobjedu Viktora Orbana protiv čelnika EU.

Još jedna pobjeda dogodila se nakon parlamentarnih izbora u Mađarskoj, kada je premijer sa pobjedničkog postolja poslao poruku Briselu.

Orban je tada osvojio ubjedljivo najveći broj glasova Mađara i porazio ujedinjenu opoziciju.

“Izborili smo tako veliku pobjedu da se to vidi sa Mjeseca, ali i iz Brisela”, rekao je tokom obraćanja svojim pristalicama Viktor Orban čija je stranka na 77,55 odsto izbrojanih glasova osvojila 54,24 odsto glasova, dok opozicija ima 33,92 odsto.

“Ogromni međunarodni centri moći krenuli su protiv nas. Međunarodna ljevica, mediji, Brisel, pa čak i ukrajinski predsjednik (Vladimir Zelenski prim. aut.)“, rekao je tada Orban, koji je sada prihvatio poziv ukrajinskog predsjednika da u narednom periodu poseti Kijev.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo