MARKETING

Guterres tvrdi da će trenutna kriza iza sebe ostaviti neviđenu glad i neimaštinu

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres jučer je na prezentaciji drugog izvještaja Globalne grupe za odgovor na krize, kazao kako je svijet na ivici gladi i socijalnog haosa.

Gutteres je istakao kako rat u Ukrajini u kombinaciji sa drugim krizama u svijetu, prijeti da izazove “neviđeni val gladi i neimaštine, ostavljajući za sobom društveni i ekonomski haos”.

“Izvještaj jasno ukazuje na utjecaj rata na sigurnost opskrbe hranom, energijom. Pojačava posljedice mnogih drugih kriza u svijetu poput klimatske krize, pandemije koronavirusa i globalnih nejednakosti”, kazao je Guterres.

Generalni sekretar UN-a istakao je da će se bez đubriva, nestašica proširiti na sve usjeve.

Napomenuo je da, dok se ovogodišnja prehrambena kriza uglavnom odnosi na problem pristupa, naredne godine bi to mogao biti apsolutan nedostatak hrane.

izvještaju UN-a navedeno je da su barem 94 zemlje, u kojima živi oko 1,6 milijardi ljudi, ozbiljno ugrožene.

“Ranjivi ljudi i ranjive zemlje već su teško pogođeni, ali nemojte se zavaravati, nijedna zemlja ili zajednica neće ostati netaknuta ovom krizom troškova života”, naglasio je Guterres.

On je rekao da se rješenje krize nalazi u okončanju rata u Ukrajini, pozivajući na hitnu akciju kako bi se vratila stabilnost na globalna tržišta hrane i energije, te odmah stavili na raspolaganje resursi za pomoć najsiromašnijim zemljama i zajednicama.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo