MARKETING

Hoće li Prijedlog izmjena Izbornog zakona dobiti podršku i u Zastupničkom domu PSBiH?

Nakon što je Dom naroda državnog parlamenta podržao izmjene Izbornog zakona, sve upućuje na to da neće dobiti podršku i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Zastupnici SDA i opozicije stava su da je ovakav prijedlog neustavan, diskriminatoran i jednostran.

HDZ-ov lider Dragan Čović, uz optimizam da Zakon bude usvojen, gaji nadu da će i Opći izbori u oktobru ove godine biti održani upravo prema ovim izmjenama.

“Pravila za izbore su vrlo jasna. Sjetite se Mostara i mostarski sporazum je usvojen u sedmom mjesecu aktuelne godine i ta pravila su se primjenila za izbore u Mostaru, što znači vrlo jasan odgovor pravna forma – ako bi se to usvojilo, to je ono što će se primjenjivati za izbore u desetom mjesecu”, kaže Čović.

Za SDA HDZ-ov prijedlog je jednostran. Izmjenama se, tvrde, ne bi mogle provesti presude Evropskog suda za ljudska prava. Poručuju da je HDZ sve ovo uradio u dogovoru sa SNSD-om, kao i da ove izmjene, kako kažu, nisu u skladu s onim što je dogovoreno u Briselu. Za SNSD su ove izmjene, kako kažu, dosta pravičnije

“Zakon se ne može primjeniti za ove izbore. Izbori su raspisani. Stav SDA je jasan – mi smo protiv tog zakona, smatramo da nije u skladu s mišljenjem Evropske komisije, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ni prioritetima iz mišljenja Evropske komisije o provdbi presuda iz Strazbura”, navodi Alma Čolo, zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH (SDA).

“Оno što je SNSD motivisalo odnosilo se na način izbora delegata u Klub Srba federalnog Doma naroda, mislim da je on u određenom smislu dosta pravičniji”, kaže Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda PSBiH (SNSD).

Za opoziciju zakon je neprihvatljiv iz više razloga posebno onaj dio koji se odnosi na konstitutivnost naroda, u smislu da se daje primat u odnosu na
ostale, te da se ugrožava multietnička kultura u Bosni i Hercegovini. Dodaju da izmjene nisu proizvod zajedničkog dogovora na nivou države već samo jedne strane.

“Čini mi se da je ovo bio politički prijedlog i da oni koji su ga predložili unaprijed znaju da od njega nema ništa, osim što će poslati političku poruku prema svom glasačkom tijelu”, kaže Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PSBiH (SDS).

“Zakon koji ima želju da otkloni diskriminaciju pravi nove diskriminacije, ljute se kad kažem da je necivilizacijski, ali je takav i neće dobiti podršku”, ističe Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (SDP BiH).

“Naša stranka će glasati protiv. Biće tu blizu gledajući omjer glasanja, da apsolutno svi poslanici koji namjeravaju glasati protiv ovog zakona koji je diskriminatoran, da dođu na sjednicu. Mislim da ne može biti na idućoj već na nekoj julskoj sjednici Doma”, navodi Damir Arnaut, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (Naša stranka).

Da bi zakon prošao u Zastupničkom domu neophodno je 10 glasova iz Federacije BiH od ukupno 28 zastupnika, što prema mišljenju većine zastupnika neće biti slučaj. Zakon bi se trebao naći u redovnoj proceduri Zastupničkog doma državnog parlamenta, s obzirom na to da Dom naroda nije donio zaključak da ove izmjene idu u hitnu proceduru.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo