MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Južna Koreja prizemljila borbene avione F-35 nakon problema sa stajnim trapom prilikom slijetanje

Južna Koreja je prizemljila kompletnu flotu borbenih aviona nakon što je pilot morao sletjeti bez funkcionalnog stajnog trapa.

Problematični američki avion F-35 je trenutno pod istragom zbog još jednog kvara u nizu, a ovog puta je riječ o stajnom trapu zbog kojeg je F-35 sletio na “trbuh”.

Tokom saslušanja održanog nakon incidetna, zamjenik šefa Južnokorejskih zračnih snaga Shin Ok-Chul je rekao da je F-35A letio nisko nedaleko od baze na zapadu zemlje kada je pilot začuo “lupanje” te je odmah provjerio sisteme.

“Svi sistemi su prestali s radom osim kontrola leta i motora”, rekao je Shin te je dodao da se pilot odlučio na rizično slijetanje na “trbuh” aviona umjesto da iskoči. Ovo je prvi put da je obavljeno prisilno slijetanje aviona F-35 na ovakav način, a pilot je prošao bez povreda. Kako avion ne bi eksplodirao zbog trenja i varnica, na pisti je brzo posut pjenom.

Iako je američka kompanija Lockheed Martin tvrdila da je F-35 jedan od najnaprednijih borbenih aviona na svijetu, ovaj projekt je bio skup za porezne obveznike, a bilo je i mnogo odgađanja te kvarova, kao i probijanja budžeta. Inače, avion je obavio svoj prvi let 2006. godine. Bez obzira na sve, brojni američki saveznici su kupili avion, a Seoul je naručio 40 primjeraka 2014. godine. Prvi primjerci su isporučeni 2019. godine.

U novembru prošle godine je u Sredozemnom more pao jedan F-35 u vlasništvu britanskog RAF-a dok je pokušavao poletjeti s nosača aviona. I u ovom slučaju se pilot uspio spasiti.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa