MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ko postaje direktor SIPA-e i šta će biti s “penzionerima”: Nezavisni odbor o kandidatima

Nezavisni odbor Parlamenta BiH na današnjoj sjednici koja bi se trebala održati u 17 sati u Sarajevu trebao bi utvrditi konačnu rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.Time će ujedno biti utvrđen i prvorangirani kandidat koji u praksi bude u konačnici i imenovan za direktora SIPA-e.

Prema proceduri, Nezavisni odbor dostavlja rang-listu ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću koji je onda dostavlja Vijeću ministara BiH radi imenovanja novog direktora ove policijske agencije.

Posljednja sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta 21. oktobra, jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e.

Tada je obavljen razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora SIPA-e, i to s aktuelnim direktorom Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom SIPA-e Goranom Zubcem te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija tada je obznanio javnosti da je donesen zaključak da se za sva četiri kandidata provjeri da li neko od njih ispunjava uslove za penziju.

Uslove za penziju navodno je stekao Perica Stanić, aktuelni direktor SIPA-e, kojem mandat na čelu ove državne agencije istječe 5. novembra. Također, on je i prijavljen Nezavisnom odboru u vezi s ovim okolnostima.

Ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka SIPA-e jer stiče uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen, a navodno su u istoj situaciji i druga dva kandidata.

Inače, policijski službenici imaju beneficirani radni staž te se tako staž od 40 godina smatra s navršenih 30 godina rada u službi policije.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa