MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Koalicija SDA-SBB-DF skupila dovoljno potpisa za smjenu Vlade KS

Nova većina u Kantonu Sarajevo, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) prikupila je dovoljan broj potpisa za početak procesa smjene aktualne Vlade KS, koju je donedavno činila koalicija šest stranaka, tzv. šestorka.

Na skupštinski protokol je upućen zahtjev za određivanje datuma sjednice na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju aktualnoj Vladi KS. Zahtjev su poptisali potpisali šefovi klubova tri stranke nove koalicije. 

Sporazum o koaliciji na svim nivoima, od državnog do kantonalnog, lideri ove tri stranke Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić potpisali su prošlog petka u Sarajevu. Novi kantonalni premijer trebalo bi da bude Mario Nenadić kao nestranački kandidat.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević potvrdio je novinarima da je sakupljeno 18 potpisa za Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

Istakao je da su to glasovi nove skupštinske većine, koju čine SDA, Saveza za bolju budućnost, Demokratska fronta i zastupnik Haris Pleho.

Govoreći o nedolasku na današnju sjednicu Skupštine, Dević je kao razlog naveo to što je posljednja sjednica završena kršenjem Poslovnika te da je već najavio da Klub SDA neće učestvovati u toj farsi.

Istakao je da je procedura za smjenu Vlade već pokrenuta, ali da će sačekati usvajanje budžeta za 2020. godinu.

Najavio je da bi Vlada mogla biti smiljenja do Nove godine i nije želio precizirati ko će biti novi premijer KS-a.

Izvor: ftv

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa