MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Komisija donijela zaključke o aferi “Respiratori”: Hitna smjena Solaka, FUCZ pripojiti FMUP-u

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sačinila je 12 zaključaka kojim se direktno od Vlade i Parlamenta FBiH traži djelovanje u vezi s aferom “Respiratori”, čiji su glavni akteri suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor “FH Srebrena Malina” Fikret Hodžić.

Ovo su zaključci Komisije za sigurnost, koje je danas predstavio predsjednik ove komisije Damir Mašić (SDP):

1. Komisija konstatuje da rad FUCZ-a nije u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća jer ne postoji odgovarajući program za zaštitu.

2. Komisija smatra da FUCZ prilikom kupovine respiratora nije izvršila analizu na tržištu i nije kontaktirala privredna društva koja se nalaze u registru veleprometnika medicinskih sredstava pri Agenciji za lijekove BiH.

3. Komisija je utvrdila da je FUCZ stvorila obligacioni odnos “FH Srebrena malina” u trenutku kada su imali informaciju da to društvo nema odobrenja za promet medicinskih sredstava.

4. Komisija smatra da se FUCZ nije ponašao kao dobar privrednik u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

5. Komisija smatra da FUCZ nije provjerila profesionalnu sposobnost “FH Srebrena malina” prije sklapanja ugovora od 10,5 miliona KM za nabavku respiratora.

6. Uzimajući u obzir to da se radi o avansnom plaćanju kupoprodajnog ugovora Komisija smatra da je FUCZ propustila osigurati adekvatnu garanciju da će “FH Srebrena malina” ispoštovati obaveze.

7. Komisija smatra da Vlada FBiH nije na adekvatan način nadzirala rad FUCZ-a.

8. Komisija za sigurnost PD Parlamenta FBiH na osnovu dostavljenih informacija utvrdila je da je Federalna uprava civilne zaštite propustila osigurati garancije za izvršenje svih kupoprodajnih ugovora koji su zaključeni u periodu stanja nesreće, a avansno plaćeni.

9. Temeljem dostupnih informacija i s obzirom na to da je više od 30 dana proteklo od ugovorom definisanog roka za dostavljanje respiratora, a s obzirom na to da ne postoji aneks ugovora kojim bi bio produžen rok za isporuku, Komisija za sigurnost predlaže Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da traži od Vlade FBiH da u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima hitno ispita mogućnost raskida ugovora koji je potpisan sa “FH Srebrena malina”.

10. Komisija za sigurnost predlaže Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da zahtijeva od Vlade FBiH hitno i neodgodivo razrješenje dužnosti direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka kao najodgovornijeg za sprovedene nabavke u periodu stanja nesreće.

11. Komisija za sigurnost predlaže Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da hitno pripremi zakonsku legislativu kojom bi se nadležnost civilne zaštite FBiH prenijela na Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

12. Komisija za sigurnost predlaže Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da traži od ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH izvršenje sveobuhvatne revizije rada FUCZ-a.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa