MARKETING

Komisije za budžet i finansije potvrdila povećanje plata političarima

Na sjednici Komisije za budžet i finansije Doma naroda razmatran je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. Radi se o budžetu koji sadrži povećanje plata zastupnicima i delegatima i do 500 KM. Kako je na svom Twiter nalogu napisao zastupnik Predstavničkog doma PS BiH, Saša Magazinović četiri glasa su bila za i samo jedan protiv. Protiv jeglasao Denis Bećirović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić sazvao je za danas hitnu sjednicu Doma naroda na kojoj bi trebao da bude razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Predstavnički dom je 27. juna usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u tekstu kako ga je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH.

Vijeće ministara BiH je 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH.   

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo