MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Krizni štab USK: Zabranju se prijevoz i ulaz migranata na područje kantona

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona donio je naredbu da se potpuno ograniči kretanje migranata koji se nalaze van privremenih centara, a zabranjuje prijevoz migranata svim prijevoznim sredstvima kao i njihov ulazak pješke u kanton.

Krizni štab donio je nekoliko novih zaključaka od kojih četiri stupaju na snagu odmah:

1. Traži se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da hitno održi sjednicu na kojoj će analizirati sveukupnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona, uzimajući u obzir veliki broj građana koji rade u zamljama Evropske unije, položaj Unsko-sanskog kantona kao prvog kantona na ulazu u državu Bosnu i Hercegovinu – sa više međunarodnih i graničnih prijelaza, veliki broj migrantske populacije, nedovoljnu opremljenost zaštitnim sredstvima i uređajima Kantonalne bolnice i Domova zdravlja ( respiratorima, pokretnim RTG i dr.), o čemu smo Krizni štab već obavijestili i tražili konkretnu pomoć koja još nije došla.

2. Traži se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da na hitno održanoj sjednici, naloži federalnom nivou vlasti, da pruži finansijsku i drugu podršku institucijama Unsko-sanskog kantona, u provedbi mjera sprječavanja i ranog otkrivanja evntualnih slučajeva bolesti izazvane novim koronavirusom među lokalnim stanovništvom i migrantskom populacijom.

3. Nalaže se potpuno ograničenje kretanja migranata van privremenih centara u kojima borave na području Unsko-sanskog kantona. ROK. Odmah.

4. Nalaže se hitno izmiještanje migranata koji se nalaze van privremenih centara ( na ulici, u napuštenim objektima i dr.mjestima), kojih prema slobodnoj procjeni ima oko 2000. Za provođenje ove mjere zadužuju se gradonačelnici gradova i načelnici općina Unsko-sanskog kantona, kao i sve nadležne institucije. ROK: Odmah

5. Zabranjuje se prevoz migranata svim prevoznim sredstvima ( talgo voz, autobus, kombi, taksi i dr.) prema Unsko- sanskom kantonu, kao i prevoz na području Unsko-sanskog kantona. Osim prevoznim sredstvima, zabranjuje se ulazak migranata koji idu pješice, na područje Unsko-sanskog kantona. ROK: Odmah.

6. Zabranjuje se smještaj migranata u privatne smještajne jedinice, tj.individualne stambene objekte (stanovi i kuće), ukoliko nemaju uredan boravak i uredna lična dokumenta. ROK: Odmah.

7. Traži se od Premijera Kantona, da u skladu sa odgovarajućim tačkama ove Naredbe, što prije naloži hitno postupanje, organima uprave i drugim institucijama Unsko-sanskog kantona.

8. Sve zabrane i ograničenja vezana za migrante, iz ove Naredbe, primjenjivat će se do daljnjeg.

Naredba koju je potpisala ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović u okviru mjera borbe protiv širenja korona virusa, stupa na snagu danas.

Procjenjuje se da se samo na području Bihaća nalazi oko dvije hiljade migranata koji su van prihvatnih centara, a dolaskom prolječa očekuje se novi migrantski val. Vlasti u Krajini zatražili su od državnih vlasti da se uključe u rješavanje migrantske krize i ispune obećanja koja su dali u proteklim mjesecima jer ne žele praviti novi Vučjak.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa