MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Mađarska 20. juna ukida vanredno stanje

Mađarska planira 20. juna ukinuti vanredno stanje uspostavljeno zbog pandemije u martu, potvrdila je to ministrica pravosuđa Judit Varga, dok vlada priprema zakon kojim će se okončati vladavina dekretom koja je naišla na međunarodnu osudu.US News piše da je desno orijentisani premijer Viktor Orban preuzeo neograničene ovlasti u izglasavanju parlamenta u kojem njegova stranka drži dvotrećinsku većinu. Takvim postupkom je izazvao kritike Evropske unije po pitanju zastranjenja demokratije u Budimpešti.

Orban je ranije naveo da parlament može bilo kada poništiti posebna ovlaštenja upravljanja zemljom, a za koje je rekao da su neophodne kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa i spriječile njegove ekonomske posljedice.

Nakon što je upitan da li to znači da će 20. juna doći kraj i posebnim ovlaštenjima nakon što se ukine vanredno stanje uvedeno zbog krize, glasnogovornik Zoltan Kovacs kazao je da po definiciji to dvoje ide “ruku pod ruku”.

Ministrica pravosuđa Judit Varga je na svom Facebook profilu objavila da je 20. juni datum kada završava vanredno stanje te je međunarodne kritike opisala kao “neutemeljene napade”.

“Očekujemo naše kritičare da se izvine za vođenje prljave kampanje umjesto da sarađuju u borbi protiv koronavirusa”, kazala je Varga.

Parlament kojim dominira Orbanova stranka Fidesz trebao je glasati da se u narednim sedmicama ukinu vanredna ovlaštenja.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa