Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. decembra širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o epidemiji, poticanja napretka u prevenciji i liječenju HIV/AIDS-a te iskazivanja solidarnosti i podrške oboljelima od te bolesti.

HIV je virus humane imunodeficijencije, retrovirus koji u slučaju neliječene infekcije uzrokuje AIDS.
HIV bolest je kronični progresivni proces koji počinje ulaskom virusa HIV-a u organizam, pa tokom vremena (u odraslih prosječno 10 godina) dolazi do postupnog uništavanja imunološkog sistema.

Prvi slučaj infekcije HIV-om u našoj zemlji zabilježen je 1986. godine, a do danas je infekcija potvrđena kod 381 osobe. Od tog broja 24 osobe su inficirane prošle godine.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH je do danas registrovano 249 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 105 razvilo AIDS, dok su u istom periodu 52 oboljele osobe umrle.
U 2020. godini u Federaciji BiH je registrovano 12 zaraženih HIV-om, od čega su 4 osobe razvile AIDS, dok je ovaj broj prošle godine iznosio 14, a četiri osobe su također razvile AIDS.

Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica AIDS-a.

Vezane vijesti: