Svjetski dan prve pomoći: Budi heroj u svojoj školi i zajednici

U Bosni i Hercegovini, kao i širom svijeta, danas se obilježava Svjetski dan prve pomoći. Tim povodom će biti organizovane edukativne radionice i pokazne vježbe sa ciljem masovnog educiranja stanovništva i podizanja svijesti o značaju prve pomoći.

Dan posvećen prvoj pomoći svake godine širom svijeta obilježava se druge subote u septembru. To je prilika za isticanje značaja prve pomoći – humanog čina koji pokreće ljude u izgradnji bolje, bezbjednije i humanije zajednice.

Ovogodišnji moto obilježavanja je “Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici”, a fokus je stavljen na prevenciju i životno važne vještine prve pomoći, s ciljem dizanja svijesti o značaju edukacije, poznavanja i pružanja prve pomoći u školama, stavljajući učenike i studente, ali i nastavno osoblje i roditelje, u središte kampanje.

Također, prema međunarodnim preporukama teži se ka zagovaranju i potrebi da se sagledaju mogućnosti te da se prva pomoć ugradi u nastavne planove i programe u svim školama.

“Uloga Društva Crvenog križa BiH je od velikog značaja posebno u oblasti javnog zdravlja i prve pomoći. U prethodnom periodu veliki broj uposlenika i volontera stavio se na raspolaganje građanima u odgovoru na pandemiju COVID-19, za podršku u masovnoj imunizaciji i pružanju prve pomoći migrantima koji se kreću kroz našu državu”, poručio je generalni sekretar Društva Crvenog križa BiH Rajko Lazić.

Koliko je bitna prva pomoć u osposobljavanju stanovništva iz ove oblasti govori podatak da je tokom prethodne godine osposobljeno oko 29.000 vozača, više od 700 radnika te oko 5.000 mladih. Upravo zbog toga, iz Crvenog križa FBiH kreirali su i aplikaciju prve pomoći.

“Crveni križ ima veliku mrežu certificiranih ljekara i volontera koji prenose znanje iz prve pomoći na stanovništvo. Kao doprinos edukaciji i podizanju svijesti Crveni križ FBiH kreirao je i pustio u javnost mobilnu aplikaciju prve pomoći za svakog pojedinca koji u trenutku ima potrebu da nauči, provjeri ili se podsjeti kako se pruža prva pomoć”, kazao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Vezane vijesti: