Tokio posebno za Olimpijske igre redizajnirao javne toalete pretvorivši ih u umjetnička djela

Povodom Olimpijskih igara 16 umjetnika, dizajnera i arhitekata dobilo je zadatak redizajnirati 17 javnih toaleta u elegantnoj tokijskoj četvrti Shibuya što za rezultat ima najneobičnije toalete koji izgledaju kao prava umjetnička djela.

Čistoća i gostoprimstvo toliko su ukorijenjeni u japanskoj kulturi da su čak i toaleti umjetnička djela.

U saradnji sa lokalnim zvaničnicima i Fondacijom Nippon, projekat “neprijatnu potrebu” pretvara u privlačnu interakciju sa modernim dizajnom.

Jedanaest objekata – uključujući one koje su projektovali arhitekti Tadao Ando, Masamichi Katayama iz Wonderwalla, Shigeru Ban, Takenosuke Sakakura, Fumihiko Maki i Kengo Kuma – već je otvoreno, a preostalih šest bi trebalo da bude završeno do proljeća sljedeće godine, prema Fondaciji Nippon.

Toaleti su bili dio napora uljepšavanja Tokija prije ljetnih olimpijskih igara. “Toaletni park” u Nabeshima Shoto Parku razvio je arhitekta Kengo Kuma, koji je dizajnirao novi Nacionalni stadion, glavnu lokaciju Olimpijskih igara.

Kumin toaletni park otvoren u junu sastoji se od pet koliba povezanih vrtnom stazom “koja stvara liniju protoka”, rekao je Kuma u saopćenju, “s nadom da će ponuditi potpuno iskustvo koje obuhvata okolno okruženje, kao i strukture. “

Iako je svih pet jedinica prekriveno letvicama postavljenim pod nasumičnim uglovima, svaka ima drugačiji enterijer fokusiran na različite potrebe – uključujući brigu o djeci, ličnu njegu i pristupačnost invalidskim kolicima.

Održavaju ih “profesionalni inspektori toaleta”, svi objekti imaju bidee i dostupni su za invalidska kolica, sa mnogim sportskim mjestima za presvlačenje i drugim sadržajima.

Vezane vijesti: