Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara 12.05.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se svake godine 12.maja. Ovaj dan se tradicionalno proslavlja širom svijeta na dan rođenja Florence Nightingale, britanske medicinske sestre. U januaru 1974. ovaj dan je zvanično proglašen  Međunarodnim danom medicinskih sestara.  Medicinske sestre kao nosioci zdravstvene njege obilježavanjem ovog dana ističu svoj doprinos koji daju širom svijeta.

Potrebno je istaći da medicinske sestre daju: ključan značaj u pružanju zdravstvene zaštite, neprocjenjiv doprinos zdravlju ljudi širom svijeta. Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u svim našim medicinskim ustanovama jer su odgovorne za dobrobit, bezbjednost i oporavak pacijenata.

Tema Međunarodnog dana medicinskih sestara za 2022.godinu je  Njegovanje svijeta nazad u zdravlje“. Tema Svjetskog dana medicinskih sestara ohrabriće medicinske sestre i javnost da taj dan proslave na međunarodnom nivou. Ova tema će također privući nove generacije i njihove roditelje da se posvete medicinskoj sestri.

Proslava međunarodnog dana medicinskih sestara može imati različite oblike, može biti jednostavno, recimo kupovina poklona za grupu medicinskih sestara koje volite, takođe može se učestvovati u događajima ovog Međunarodnog dana koji se dešavaju širom svijeta.

Ove godine mnoge organizacije kao što su SZO i ICN planiraju da proslave ovu godinu brojnim aktivnostima. Pomozimo im i pokažimo više poštovanja medicinskim sestrama i njihovoj profesiji. Neke zemlje slave ovu priliku i po nedelju dana.

Medicinske sestre bi trebalo da trajno unapređuju svoje znanje i prihvataju nova saznanja u medicinskoj zaštiti i njezi na svom području rada. One su te koje uz doktora ostaju najvažniji član njegovog tima.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo