MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Na područje USK-a u ovoj godini stiglo već oko 1.800 migranata

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić na prvom ovogodišnjem sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima, potvrdio je kako je na područje ovog kantona u 2020. godini stiglo već oko 1.800 migranata.

-Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se reducirao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH. Trenutno u ovdašnjim privremenim prihvatnim centrima boravi oko 3.600 ljudi, dok je veliki broj migranata koji borave po napuštenim i privatnim objektima – rekao je ministar Kljajić.

Istaknuto je i da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra Blažuj u Sarajevu, kako bi se pokušala dodatno rasteretiti situacija u Unsko-sanskom kantonu.

-Očekujemo završetak te druge pripremne faze u Blažuju, kako bismo tamo transportovali migrante za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontroliramo sigurnosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i općinama USK – dodao je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe zapravo početak priprema za dolazak novog migrantskog vala.

-Moramo biti maksimalno spremni, jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH, kako bismo odredili pravac zajedničkog djelovanja i postupanja. Također, analizirali smo i određene sigurnosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa Vučjak uspješno završen – riječi su premijera Ružnića.

Posebna pažnja na današnjem sastanku usmjerena je na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalni angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog križa.

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa