MARKETING

Najveći hibridni brod na svijetu će ploviti između Francuske i Engleske

Kompanija Brittany Ferriers je najavila dolazak najvećeg hibridnog broda na svijetu za 2024. godinu.

Brod pod nazivom Sain-Malo je najavljen zvaničnim saopćenjem, dugo je 194,8 metara, a posjeduje bateriju kapaciteta 11,5 MWh, otprilike dvostruko veću od onih koji se tipično koriste za hibridna plovila. Ovaj brod će zamijeniti jedan od starijih modela koji plovi iz St. Mala u Francuskoj do Portsmoutha u Engleskoj.

“Brittany Ferries ponosno predvodi u održivom morskom transportu te sarađuje s parnerima kako bi se uvela ‘čišća’ plovila u regije u kojima obavljamo naše operacije. Hibridna tehnologija nastavlja unapređivati naš program obnove flote, a slijedi uvođenje dva LNG broda. Od prvog dana operacija korist će imati luke poput St. Mela u Francuskoj i Portsmoutha u Velikoj Britaniji. Energetske mogućnosti obale omogućavaju realizaciju korisnih planova, kao i investicije u plug-in hibridnu infrastrukturu”, rekao je Christophe Mathieu, direktor kompanije Brittany Ferries.

Hibridni brod Saint-Melo posjeduje brojne sisteme koji mu omogućavaju optimizaciju energije u realnom vremenu, kao i bolju efikasnost te ugodniju plovidbu. Brod je opremljen i karakteristikama koje će ga učiniti održivijim, a među njima su optimizirana energetska efikasnost, hibridna snaga i plug-in na obali, a one imaju potencijal da dovedu do poboljšanja do 15 posto kada je riječ o emisiji stakleničkih plinova u poređenju s dizelskim pogonom. Ove podatke je saopćila kompanija Wärtsilä, koja u saradnji s prozivođačem brodova, firmom StenaRoro, razvija drugi hibridn brod za Brittany Ferries. Dva nova hibrida će zamijeniti brodove Bretagne i Normandic koji su dva broda u kompaniji s najdužim stažom.

Brodskoj industriji je neophodna dekarbonizacija jer su masovni brodovi veliki izvor emisije ugljika. Međutim, veličina brodova i distance koje moraju preći predstavljaju težak zadatak za osmišlajvanje održivih opcija.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo