MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Naša stranka: Načelnik nezakonito izuzeo rješenje o imenovanju predsjedavajuće OV i pečat

Povodom pokušaja daljih opstrukcija Općinskog načelnika oko preuzimanja funkcije predsjedavajuće velikokladuškog Općinskog vijeća, OO Naše stranke se oglasio saopćenjem:

  • Na nastavku 14. redovne sjednice Općinskog vijeća Velike Kladuše, 30. januara 2023. godine, većina je sa 15 glasova izabrala Biseniju Mušedinović za predsjedavajuću vijeća. Da se to desilo bilo gdje drugo, gospođa Mušedinović bi odmah po izglasavanju preuzela poziciju na koju je izabrana i nastavila voditi sjednicu Općinskog vijeće, ali ne i u Velikoj Kladuši. Naime, novoizabrana predsjedavajuća nije dobila priliku ni da se obrati vijeću jer je zamjenica Ćehić odmah po izglasavanju konstatovala da je sjednica završena. Ne samo da to nije u skladu sa demokratskom praksom već nije ni u skladu sa osnovama kulturnog ponašanja.

Razlog takvog ponašanja leži u činjenici da Laburistička stranka i zamjenica Ćehić ne žele predati vlast ni pod koju cijenu, te preko Općinskog načelnika, kršeći zakonske propise, opstruiraju daljnji rad Općinskog vijeća i nove većine. Općinski načelnik je, vjerovali ili ne, izuzeo rješenje o imenovanju predsjedavajuće Bisenije Mušedinović i pečat Općinskog vijeća, na što nema nikakvo pravo. Pečatom Općinskog vijeća može upravljati isključivo osoba koja rukovodi Općinskim vijećem, a to je predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Zamjenica predsjedavajuće mijenja predsjedavajuću isključivo u slučaju odsutnosti ili spriječenosti predsjedavajuće. Iako novoizabrana predsjedavajuća nije ni odsutna ni spriječena, zamjenica je nastavila da se ponaša kao da se imenovanje nije desilo te nastavlja da koristi pečat i pokušava sazivati i voditi sjednice. To je očita zloupotreba službenog položaja, kako od strane zamjenice tako i od strane Općinskog načelnika, koji je pored toga što daje pečat zamjenici, pored predsjedavajuće koja je izabrana u skladu sa zakonom, ovlastio treću osobu da raspolaže pečatom Općinskog vijeća.

Da, sve ovo djeluje kao „deja vu“ jer smo krajem 2021. godine imali sličnu situaciju. I tada je Laburistička stranka sve radila kako bi dobili na vremenu i razvalili novoformiranu većinu. Rukovodstvu Laburističke stranke nije u cilju da formiraju većinu nego im je cilj ostane „status quo“, a to je najpogubnije za građane Velike Kladuše.

Sve ovo opravdavaju Zahtjevom za preispitivanje odluka o imenovanjima Komisije za izbor i predsjedavajuće Općinskog vijeća jer načelnik smatra da su ova imenovanja štetna po jedinicu lokalne samouprave. Sami donesite zaključak da li je to osnovano!

Čvrsto vjerujemo da ćemo skupa sa kolegama vijećnicima iz novoformirane većine prebroditi trenutno stanje, te se nadamo da će Općinski načelnik, zamjenica predsjedavajuće i vijećnici Laburističke stranke prihvatiti da postoji nova većina i prestati opstruirati kako bi se što prije nastavio rad Općinskog vijeća.

Općinski odbor  Naše stranke

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo