MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Nešić i Laketa u posjeti prihvatnom centru Lipa

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić i direktor Službe za poslove sa strancima Bosne I Hercegovine Žarko Laketa posjetit će danas Unsko-sanski kanton i privremeni prihvatni centar za migrante “Lipa” kod Bihaća.

Nešić i Laketa obići će Privremeni prihvatni centar “Lipa” zajedno sa gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem i šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Laurom Lungaroti. Nakon toga, planiran je sastanak sa premijerom Unsko-sanskom kantona Mustafom Ružnićem u Bihaću.

Obilazak Prihvatnog centra “Lipa” i izjave za medije predviđeni su u 15.00 sati, a sastanak u Bihaću zakazan je za 16.00 sati.

Podsjetimo, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je nedavno otvoreno pismo ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću, ministru spoljnih poslova Elmedinu Konakoviću i direktoru Službe za poslove sa strancima Žarku Laketi, povodom najnovijeg migrantskog vala koji je zahvatio ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Ružnić je naveo da su Krajišnici ovih dana suočeni sa povećanim brojem migranata koji svakodnevno pristižu na područje Unsko-sanskog kantona, a koje, prema informacijama iz medija,  Republika Hrvatska sa svoje teritorije vraća u Bosnu i Hercegovinu, navodno po osnovu međudržavnog sporazuma o readmisiji.

“O ovom procesu, a koji je posljednjih dana rezultirao dolaskom više stotina migranata u Krajinu od ministra sigurnosti BiH, a ni ministra vanjskih poslova BiH, kao ni direktora Službe za poslove sa strancima, nismo čuli niti jednu riječ, što smatramo neodgovornim ponašanjem čelnika institucija nadležnih za pitanje migracija i migranata”, istakao je Ružnić, te dodao da je posebno zabrinjavajuće što postoje indicije da među novopridošlim migrantima ima i onih koji bi mogli predstavljati potencijalni bezbjednosni izazov.

Poručio je da je odgovornost državnog nivoa da upozna izvršnu i zakonodavnu vlast u USK sa svim detaljima provedbe Sporazuma s Hrvatskom o readmisiji, kao i sa saznanjima s kojima raspolažu o migrantima koji su pod mjerama zabrane kretanja, kao i razlozima uvođenja tih mjera.

Posebno je naglasio da je krajnje vrijeme da “shvate ozbiljnost situacije i prihvate svojih obaveza i konkretnog posla” jer, kako je rekao, građani ovog dijela BiH takve scenarije više neće trpjeti.

Izvor: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa