MARKETING

Nešić priznao poraz na izborima u Prijedoru i čestitao Javoru

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić i kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora Goran Predojević čestitali su pobjedu kandidatu SNSD-a Slobodanu Javoru.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, na izborima za gradonačelnika Prijedora pobijedio je Slobodan Javor, kandidat SNSD-a, sa 13.076 glasova (53,42%), saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. 

Kandidat koalicije “Za naš Prijedor DNS, SDS i PDP” Goran Predojević osvojio je 9.965 glasova (40,71%).

Nešić je zahvalio svim građanima Prijedora koji su izašli na prijevremene izbore za gradonačelnika i kandidatu koalicije “Za naš Prijedor DNS, SDS i PDP” Goranu Predojeviću na zalaganju za bolji grad.

“Analizirat ćemo u narednim danima sve što je dovelo do poraza. Već dugo u našim opoziicijskim redovima rasipamo energiju na podjelu funkcija kojih nema. DNS će trezveno postupiti i donijeti odluku kako će nastaviti dalje. Ovo je samo jedna izgubljena bitka, a nadam se da ćemo rat dobiti 2022. godine”, kazao je Nešić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

S druge strane, čelnik SNSD-a, Milorad Dodik je proslavljajući pobjedu svog kandidata u Prijedoru izjavio da je ona važna jer se “mnogo toga nadvilo nad Republiku Srpsku i nad SNSD kao vladajuću strukturu i koalicijske partnere.

“Ovo dolazi kao melem na ranu koju su otvorili neki koji su mislili da mogu odsjeći i amputirati tijelo koje se zove SNSD u političkom životu RS, a to nije moguće. Ovo je dobro i za Republiku Srpsku, jer smo pokazali da u uzavrelim političkim okolnostima i atmosferi možemo provesti fer i poštene i legitimne izbore”, poručio je Dodik, zahvalivši se na čestitkama predsjedniku DNS-a Nenadu Nešiću. 

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora smatraju se prvim testom popularnosti stranaka u RS-u nakon što je Dodik sa svojim koalicijskim partnerima krenuo u proces prijenosa nadležnosti s državne na entitetsku razinu. Izbore je obilježila i vrlo niska izlaznost birača, tek nešto veća od 30 posto. 

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo