MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Netanyahu i Putin o američkom bliskoistočnom planu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je doputovao u Moskvu kako bi raspravljao o američkom bliskoistočnom mirovnom planu i kako bi poveo kući Izraelku koja je drži u ruskom zatvoru.

Netanyahu se doputovao u Moskvi nakon posjete Washingtonu, gdje je američki predsjednik Donald Trump objavio svoj dugo očekivan bliskoistočni mirovni plan u utorak.

Trumpov plan predviđa rascjepkanu palestinsku državu koja se proteže duž ključnih dijelova Zapadne obale do Izraela. Plan favorizira Izrael u ključnim spornim pitanjima koja su ugrožavala mirovne napore, uključujući pitanja granica i statusa Jerusalema i jevrejskih naselja, i postavlja skoro nemoguće uslove Palestincima u njihovim nastojanjima da dobiju državu.

Netanyahu je rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dok su sjedali radi razgovora u Kremlju kako želi da raspravlja o planu i sasluša njegovo mišljenje.

– Vi ste prvi čelnik s kojim razgovaram nakon posjete Washingtonu i objave Trumpovog Sporazuma stoljeća. Mislim da dobijamo novu priliku tim planom, možda i jedinstvenu priliku, i volio bih da raspravljam s vama o planu i čujem vaše mišljenje – kazao je izraelski čelnik.

Trump je nazvao svoj plan „podjednako dobitnim“ i za Izraelce i za Palestince i zatražio je od Palestinaca da ne propuste priliku za nezavisnošću, ali je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbacio plan kao “nonsens”  i najavio je da će se opirati njemu.

Posjeta izraelskog čelnika dolazi dan nakon što je Putin dao oprost 26-godišnjoj Naami Issachar, koja je uhapšena u aprilu prošle godine na aerodromu u Moskvi, gdje je presjedala na putu iz Indije prema Izraelu. Ruske vlasti saopćile su da je više od devet grama hašiša pronađeno u njenoj prtljazi. Osuđena je na sedam i po godina zatvora.

 Putin je zatražio od Netanyahua da uputi pozdrave Issachar i njenoj majci.

–  Želio bih da vam se zahvalim uime svih ljudi Izraela što ste odobrili oprost za Naamau Issachar. Svi smo dirnuti time – izjavio je Netanyahu, prenosi Reuters.
Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa