MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

NiP: Pozvat ćemo građane na proteste ako vlast nastavi ignorirati poskupljenje goriva

Iz NiP-a su saopćili da će građane pozvati na proteste ako vlast nastavi ignorirati poskupljenje goriva.

Kako je navedeno, nastavak rasta cijene nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini traži hitnu reakciju državne vlasti kako bi se barem djelomično zaustavila lančana poskupljenja i udar na džepove građana.

Podsjetili su da je u martu ove godine u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama kojim je bilo predviđeno ukidanje akciza na gorivo, što bi dovelo do, kako je istakntuo, značajnog pojeftinjenja goriva na benzinskim pumpama.

“Nažalost, iako je zakon usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine u hitnoj proceduri, on je u Domu naroda kroz proceduralno odugovlačenje faktički oboren. Danas, kada je cijena goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini skoro dostigla četiri KM po litru, vladajuća koalicija SDA-HDZ-SNSD-DF potpuno ignorira lančanu reakciju koju izaziva ova visoka cijena goriva”, ukazano je.

Kako je naglašeno, upornim nečinjenjem vlast faktički zarađuje na građanima kroz ubiranje akciza i povećanog iznosa PDV-a. U NiP-u smatraju da Vijeće ministara ni na koji način nije odgovorilo izazovu vala poskupljenja i inflacije sa kojim se građani Bosne i Hercegovine suočavaju već mjesecima.

“Jasno treba kazati kako su kadrovi i zastupnici SNSD-a i HDZ-a blokirali sniženje cijena goriva, a sam predsjednik SNSD-a Milorad Dodik se narugao građanima tvrdeći da broj automobila na ulicama govori o tome da građanima gorivo nije skupo”, napomenuto je.

Pozivali su opoziciju u entitetu RS da zajednički pošalju poruku vladajućoj koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine da životni interesi građana moraju biti prioritet.

Iz NiP-a su poručili da odgovor na ovakvo ignoriranje poskupljenja mogu i trebaju biti protesti u svim dijelovima države, jer su svi građani jednako pogođeni. Mišljenja su da opozicija mora izaći sa jedinstvenim stavom i, kako su istakli, jasno adresirati ko su oni koji ne žele da pomognu građanima.

Kako je naglašeno, ako vlasti konačno ne poduzmu određene mjere u narednih 15 dana bit će primorani pozvati građane da protestom iskažu neslaganje sa ovakvom nebrigom za građane.

U NiP-u su pri stavu da Vijeće ministara mora izaći sa setom mjera kojima bi se odgovorilo na aktuelnu krizu i val poskupljenja te da Parlament Bosne i Hercegovine mora hitno usvojiti predložene zakone kojima bi se barem djelomično snizile cijene goriva.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa