MARKETING

Obilježavanje 30. godišnjice od stravičnog zločina u Biljanima kod Ključa

U Biljanima, 10. jula 1992. godine, pripadnici srpskih vojnih i policijskih snaga izvršili su pokolj i egzekuciju više od 200 muškaraca, žena, djece i staraca.

Napad na selo je počeo u ranim jutarnjim satima, na današnji dan, a predvodila ga je 17. laka pješadijska brigada srpske vojske u saradnji s rezervnim i aktivnim policajcima. Nakon ulaska u selo, srpske snage su u zaseoku Brkići naredile da civilno stanovništvo napusti kuće, a potom su odvojili žene i djecu od muškaraca.

Dva autobusa u kojima je bilo 88 muškaraca odveli su u koncentracioni logor Manjača. Međutim, tamo nije bilo mjesta da ih smjeste pa su ih vratili, sve redom pobili, i zajedno s još stotinu civila bacili u masovnu grobnicu Lanište koja je otkrivena 1996. godine i u kojoj je pronađeno 188 tijela. 

Sud BiH je za zločine u Biljanima u martu 2005. podigao optužnicu protiv Marka Samardžije, koji je u svojstvu komandira Treće čete saničkog bataljona srpske vojske naredio masakr i učestvovao u njemu. Godinu kasnije, Samardžija je osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a presudom su potvrđeni navodi iz optužnice o masovnim zločinima protiv bošnjačkih civila. Ujedno Samardžija je do sada jedini osuđeni za stravične zločine u Biljanima.

Izvor: RTV USK

   

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo