MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Održan Okrugli sto u čast sjećanja na kladuškog prof.dr. Huseina Džanića

JU I SŠ „Dr.Husein Džanić“ organizirala je Okrugli sto na na temu „Mjesto i uloga prof.dr. Huseina Džanića u kladuškoj kulturi pamćenja i sjećanja”. Okruglom stolu su prisustvovali profesori, učenici, kao i članovi porodice uvaženog prof. dr Huseina Džanića.

Projektom je moderirala profesorica pomenute  kladuške srednje škole, Bisenija Mušedinović.

„Današnji projekat je od velikog značaja i njime želimo označiti imena i prezimena svih dobrih ljudi koji su ostavili dubok trag kroz historiju Velike Kladuše“.

U uvodnom dijelu obratio se direktor škole Nihad Ugarak, poželivši dobrodošlicu svim prisutnima. Govorio je o ambicioznom konceptu ličnosti i djela prof.dr.Huseina Džanića uključujuči i njegovog savremenika Sulejmana Smlatića.

„Neoprostivo je što smo propustili protekle decenije 20-tak generacija učenika škole  koja nosi ime „Dr. Husein Džanić“, a da istinski nisu imali mogućnost da saznaju bar enciklopedijske činjenice o višedecenijskom obrazovnom i naučnom radu i rezultatima , prvom velikokladuškom doktoru hemijskih znanosti, prvom autoru obrazovnih udžbenika, prvom vlasniku patenta kao vrhunskog dokaza o poznavanju onog što kolokvijalno nazivamo pravom industrijske svojine, čovjeku koji je svojim znanjem i radom dao značajan doprinos inovacijama proizvodnih programa tadašnjih nosilaca razvoja“, izjavio je direktor škole.

O biografiji prof.dr. Huseina Džanića  govorili su Ramo Hirkić, prof. Ismet Mustedanagić kao i prof.dr. Dževad Džanić.

Husein Džanić, (Mala Kladuša, 19. septembar 1933), bosanski hemičar. Umro je 20.decembra1994. godine u Zagrebu na groblju Miroševac. Srednju tehničku školu završio u Velenju, hemiju diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1964. Doktorirao na Zagrebačkom univerzitetu 1974. godine tezom Prilog poznavanju hemije metalohelata poliokso spojeva na Tehnološkom fakultetu. Radio kao srednjoškolski i profesor u Velikoj Kladuši.Predavao hemiju na Pedagoškoj akademiji u Petrinji i Višoj zrakoplovnoj školi u Zagrebu gdje je postao redovni profesor. Zatim kao redovni profesor predaje na Fakultetu saobraćajnih nauka. Kao naučnik svoju karijeru realizuje u sklopu područja istraživanja polioksospojeva, metalohelata i metalohelatnih polimera. Bavio se hemijskim inženjeringom, naročito u području metalo-organske hemije i prehrambeno-hemijske tehnologije, te saobraćajne ekologije.

Izeta Durmić/ Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa