MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ove godine bi migrantskom rutom moglo proći i do 40.000 migranta

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić na današnjem je sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) obećao maksimalnu podršku kada je u pitanju situacija s migrantima i izbjeglicama, istakavši da su prioriteti zaštita Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Najavio je određene zakonske izmjene, odgovornije ponašanje nadležnih ministarstava i maksimalni angažman svih policijskih agencija u državi.

“Prioriteti se moraju znati, a naši su zaštita države i njenih građana, pa tek onda briga o migrantima. Obaveza je da osiguramo sigurnost i komoditet građana Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju konkretno u USK. Nedopustivo je da migranti ovdje počine više od 1.000 krivičnih djela, te da doslovno ignorišu policijske strukture. Zato sam ohrabrio predstavnike Kantonalne vlade da štite svoje građane i ekonomske interese”, rekao je ministar Radončić

Naglasio je i kako će Ministarstvo sigurnosti BiH od sada biti partner, koji će zaslužiti maksimalno povjerenje građana Bihaća i drugih gradova USK.

“Od rukovodstva ovog kantona sam tražio realnu procjenu smještajnih mogućnosti i kapaciteta i to bez ikakvog pritiska.  Drugačije ćemo malo postaviti stvari unutar institucija BiH, ali i u dijalogu s predstavnicima Evropske unije i međunarodnih organizacija. Ne možemo i ne smijemo ovaj kanton pretvoriti u parking za migrante, koji i ne žele tu biti. Morat ćemo podijeliti odgovornost i teret, a naša ministarstva za ljudska prava i izbjeglice moraju napokon preuzeti  odgovornost za humanitarni aspekt krize”, dodao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić s optimizmom je govorio o zaključcima sa sastanka, ponovivši da migranti moraju biti izmješteni iz gradskih središta.

“Drago mi je da smo se složili da moramo biti maksimalno profesionalni i humani, ali i zbog zajedničkog stava oko zatvaranja centara Bire i Mirala. Na osnovu današnjeg razgovora, ali i prvih konkretnih poteza ministra Radončića, možemo zaključiti kako Unsko-sanski kanton neće više biti prepušten sam sebi u ovom migracijskom procesu”, riječi su premijera USK Ružnića.
Prema procjenama MUP-a USK, trenutačno u ovom dijelu zemlje boravi bilizu 5.000  izbjeglica i migranata, od čega u prihvatnim centrima oko 3.500, dok ih je više od 1.000 u privatnim smještajima i napuštenim objektima. Dolaskom toplijeg vremena očekuje se usložnjavanje humanitarne i sigurnosne situacije.

Naime, prema nekim procjenama, migrantskom rutom kroz BiH ove bi godine put zapadnih članica EU moglo pokušati proći između 30 i 40.000 izbjeglica i migranata od oko 100.000 trenutačno stacioniranih u Grčkoj, koja je također članica EU. Glavnina kretanja duž migrantske rute koz BiH u proteklih dvije godine odvijala se upravo kroz USK.
Ministar sigurnosti BiH zajedno sa najbližim saradnicima, u okviru radne posjete Unsko-sanskom kantonu, posjetio je danas Službu za poslove sa strancima, terenski centar Bihać.

Tom prilikom Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, upoznao je ministra sa svim izazovima sa kojima se suočava terenski centar u Bihaću i Služba za poslove sa strance u cjelini u uslovima povećanog priliva migranata. Ujić je konstatovao da Unsko-sanski kanton koji je u nadležnosti TC Bihać, snosi najveći teret povećanog priliva migranata.

Radončić je istakao da je zadovoljan radom Službe za poslove sa strancima te da je upoznat sa svim problemima sa kojima se suočava ta služba uslijed migrantske krize, posebno s nedostatkom ljudskih kapaciteta, materijalno tehničke opreme i adekvatnih prostorija za registraciju migranata.

U narednom periodu će se rješavati navedeni problemi i ovom prilikom Radončić je istakao da je služba dobila novih 100 metara kvadratnih kancelarijskog prostora u Bihaću, što će značajno olakšati postupanje u radu sa migrantima.

Radončić je dao punu podršku radu Službe za poslove sa strancima, te istakao da će ova godina biti još izazovnija u odnosu na prethodne, kada je u pitanju priliv migranata u BiH, zaključili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa