MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

„Ovo je Alternativni, mi drugoga nemamo“

Poruka ovakvog sadržaja stajala je na ulazu u novootvoreni Alternativni dom kulture koji je u četvrtak uvečer otvoren u Velikoj Kladuši. ADK je projekat kojeg su osmislili i realizirali članovi Udruženja „Naša zajednica“ u sklopu projekta BHRI, kao i volonteri i donatori koji su pomogli samu realizaciju. Ovim otvaranjem Velika Kladuša je nakon skoro deset godina dobila alternativni prostor za kulturne aktivnosti i sadržaje. Kako je rekao Mirnes Ćerimović, koordinator projekta i predsjednik udruženja „Naša zajednica“, „sama ideja za ADK rodila se prije nekoliko godina iz proste činjenice, što građani Velike Kladuše dugi niz godina nemaju prostor za održavanje kulturnih događaja. Nakon ovog alternativnog, nadam se da ćemo uskoro imati i pravi Dom kulture u Velikoj Kladuši“, istakao je Ćerimović.


Koordinator projekta Amir Purić upoznao je posjetitelje sa aktivnostima i sadržajima koje će ADK ponuditi građanima Velike Kladuše, a posebno mladoj populaciji. Tako će se u sklopu projekta do kraja godine održati 80 treninga i radionica i iz oblasti fotografije, slikarstva i street arta, web dizajna i novinarstva i medijske pismenosti. Purić se posebno zahvalio donatorima i volonterima koji su nesebičnim angažmanom pomogli realizaciju ovog projekta. ADK će u budućnosti služiti za izložbe slika, promocije knjiga, projekcije filmova, druženje mladih a unutar objekta planirana je i mini-biblioteka. Nakon oficijelnog dijela otvaranja, održan je mini-koncert velikokladuškog benda „KamoSutra“ . Prostrije ADK smještene su u blizini stadiona NK Krajišnik u ulici Milana Pilipovića.


Ovim projektom mladi su pokazali da se dobrom idejom, ličnim angažmanom i entuzijazmom mnogo toga kvalitetnog može napraviti u Velikoj Kladuši. Treba istaći da u periodu od skoro deset godina otkad Velika Kladuša nema Centra za kulturu u budžet je uplaćeno oko 100 miliona KM, da je još samo 1% odvojeno za izgradnju Centra za kulturu, sada bi imali jedan reprezentativan i moderan objekat za kulturne sadržaje. Posljednjih godina promocije knjiga, izložbe slika i ostale kulturne manifestacije održavale su se u neuslovnoj Općinskoj vijećnici i sportskoj dvorani, koja u samom nazivu govori zašto je namijenjena.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa