MARKETING

Penzioneri protestovali u Tuzli: Političarima paušali, nama kontejneri

Grupa penzionera danas je u Tuzli održala još jedno protestno okupljanje, zbog sve težeg materijalnog i socijalnog položaja u kojem se nalaze. Od vlasti traže veća mjesečna primanja, bolje zdravstvo, ali i općenito kvalitetniji društveni status.

Tuzlanski penzioneri već dva mjeseca kontinuirano organiziraju proteste u centru grada, s ciljem da se položaj u kojem se nalazi konačno promijeni.

Kako su danas poručili, njihovi zahtjevi su i dalje isti, naglasivši da novca mora biti i za njih, jer je vlast osigurala veće plaće državnim službenicima.

“Od vlade očekujemo da nam priredi bolji status, ali smo od njih dobili samo pripremanje novih poreza. Želimo imati život kao i penzioneri u Evropi, što znači da prosječna penzija mora iznositi 52 posto prosječne plate u državi. Također, tražimo i ukidanje takozvanog bijelog hljeba i paušala profesionalnim zastupnicima, što predstavlja ozakonjenu pljačku građana”, kazao je jedan od organizatora protesta Vehid Jahić.

Većina penzionera u Tuzli, kao i u ostatku BiH živi od minimalne penzije. Osim njih, nezadovoljni su i oni koji imaju nešto veća primanja, poput Medihe Pogrnjić. Ona je danas odlučila izaći na protestno okupljanje, poručivši da je krajnje vrijeme za promjene.

“Moja penzija iznosi 430 KM i od nje se nešto posebno ne može živjeti. Dok se plate lijekovi i režije, ostane izuzetno malo novca. Ova vlast ne brine o penzionerima i njima više ništa ne vjerujem. Oni samo pričaju, a ništa konkretno ne čine kako bi nam bilo bolje”, ističe Pogrnjić, koja je u penziji od 1997. godine.

Njeno mišljenje dijeli i Meliha Ćilimković, koja je nakon 40 godina radnog staža stečenog u zdravstvu ostvarila penziju od 510 KM. Kako nam je kazala, osim teškog života penzionera, nezadovoljna je i nivoom zdravstvene usluge koja se danas bh. građanima pruža.

“Od iznosa penzije više od 100 maraka potrošim na kupovinu lijekova, a dok platim stanarinu i sve ostale obaveze, ostane mi minimalno za život. Žalosti me i činjenica da penzioneri šute, ne poduzimajući ništa da do promjena dođe. Sa sestrom sam izašla na proteste jer smatram da treba nešto poduzeti kako bi nam bilo bolje”, naglasila je Ćilimković.

Svim nivoima vlasti penzioneri iz Tuzle ranije su upućivali dopise, ali odgovore do danas nisu dobili. U narednom periodu očekuju proširenje protesta i na ostale gradove u BiH, posebno u Sarajevu.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo