MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Peter van der Auweraert: “Naredbu za zatvaranje Bire i Mirala može dati Vijeće ministara, a nikako Vlada USK ili Grad Bihać”

Šef misije IOM-a u BiH Peter van der Auweraert boravi u Unsko-sanskom kantonu gdje je obišao kampove i centre u kojima borave migranti. Istakao je kako odluka o gašenju Mirala i Bire nije konačna i da bi realizacijom toga nastala haotična situacija zbog koje bi najviše problema imalo lokalno stanovništvo.
“Naredbu za gašenje ova dva centra daje Vijeće ministara BiH, a ne lokalne vlasti. Kada bi došlo do toga nastala bi haotična situacija. Možete predvidjeti šta će se desiti – spavat će po javnim mjestima, pokušati provaliti u kuće, neki će možda imati para, ali neki će krasti hranu, porazbolijevat će se i praviti probleme za lokalno stanovništvo. Nadam se da će razum prevladati i da će migranti ostati preko zime u centrima, a onda početkom godine treba tražiti novu lokaciju koju će pripremiti za prihvat migranata”, rekao je predstavnik IOM-a za RTVUSK.

Kazao je kako državne vlasti razmatraju nekoliko opcija za smještaj migranata u Kantonu Sarajevo. Riječ je o bivšim vojnim objektima, ali ističe da je o tome još rano govoriti. Nove lokacije o kojoj se sa sigurnošću može govoriti nema.

“Ako se to desi, onda će IOM pomoći u dobrovoljnom prebacivanju migranata s Vučjaka ili onih koji spavaju napolju u KS. Možda ne sve njih, ali veliki broj će se moći prebaciti u Sarajevo i to će smanjiti pritisak na USK”, kazao je.

Naglasio je i to kako su migranti u Biri prihvatili nova pravila koja je odredio MUP USK s ciljem poboljšanja sigurnosti, među kojima je i taj da nema izlaska noću iz centra. Oni su razgovarali s predstavnicima nacionalnih grupa koji su potom to prenijeli svojim sunarodnjacima i objasnili da to nije usmjereno protiv njih. Migranti su dobro prihvatili ova pravila.

Van der Auweraert je zaključio i to da je zdravstveno stanje migranata zadovoljavajuće i da su pacijenti koji imaju neka zarazna oboljenja u karanteni te da za sada nema opasnosti po lokalno stanovništvo.

Krajina.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa