MARKETING

Poslanici traže od Schmidta da se obrati na sjednici Predstavničkog doma FBiH

Dnevni red dvodnevne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH proširen je tačkom koja se tiče planiranih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izbornom reformom.

Glasat će se o prijedlozima koje su predložili klubovi poslanika SDA, SDP BiH i DF. 

Klub poslanika SDP-a predložio je donošenje Deklaracije o neprihvatanju prijedloga Ureda visokog predstavnika (OHR) za izmjene entitetskog ustava i drugih zakonskih akata kojim bi se dodatno produbile etničke podjele i diskriminacija po toj osnovi u zemlji.

“Pozivamo visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi se legaliziralo etničko čišćenje i počinjeni genocid u BiH, te bio prekršen Ustav FBiH. Također, pozivamo OHR i potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma na poštivanje i dosljednu primjenu odredbi ovog sporazuma”, rekao je predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić.

Klub poslanika Demokratske fronte uputio je Deklaraciju “Protiv podjele BiH, za građansku i demokratsku” kroz koju je izraženo jasno opredjeljenje da rješenje pitanja kršenja ljudskih prava u BiH leži u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i da bilo kakvo nametanje izmjena ustava i izbornog zakona u pravcu daljnje diskriminacije građana nije prihvatljivo.

“Opredjeljenji smo da se, za građansku i evropsku BiH u kojoj će svi građani imati ista prava, borimo svim demokratskim sredstvima”, poručila je predsjednica Kluba DF Alma Kratina.

Klub poslanika SDA traži od predsjedavajućeg doma Mirsada Zaimovića da uputi poziv Schmidtu sa zahtjevom da se na dvodnevnoj sjednici, koja je u toku, obrati poslanicima i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednih dana a koje se tiču izmjena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.

“To je neophodno prije svega kako bi se zastupnici u Predstavničkom domu ali i šira javnost upoznali o aktivnostima koje je najavio OHR u BiH. Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost ali i same zastupnike kao što je najava amandmana na Ustav FBiH vezana za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda”, rekao je predsjednik Kluba SDA Adnan Efendić.

Klub poslanika SDA traži poštivanje Briselskog sporazuma i rješavanje svih bitnih pitanja u BiH dijalogom u institucijama BiH.

Osim njihovog prijedloga glasat će se i o Deklaraciji HDZ-HNS-a.

Poslanici Kluba HDZ BiH-HNS danas su predložili da se na dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti “Deklaracija o provedbi Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava glede reforme izbornog zakonodavstva BiH”.

Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić istakao je da u okolnostima najveće političke krize u kojoj se nalazi BiH, obaveza je štiti ustavni poredak i institucije BiH i Federacije BiH.

“Smatramo da iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava, s koje god strane da dolaze, dovode samo do daljnjeg produbljivanja krize, dodatnih podjela i narušavanja povjerenja među narodima i građanima”, kazao je Klaić.

Klub HDZ-HNS traži da Predstavnički dom potvrdi kako je konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj dejtonskog-pariškog mirovnog sporazuma.

“Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji i negaciju Odluke Ustavnog suda BiH, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva i ograničene ustavne reforme”, dodao je Klaić.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo